ATELJE NA 22 METRA VISINE: Oslikavanje Hrama Svete Trojice u Trsteniku

S. BABOVIĆ

05. 05. 2023. u 12:26

POČELO je oslikavanje više od 1.000 kvadrata Crkve Svete Trojice u Trsteniku, a jedinstven poduhvat, koji će u hramu podignutom krajem 19. veka, trajati čitave tri godine, trenutno se odvija na 22 metra visine! Tu je atelje bračnog para Atanasković - Jovana i Nataše, koji oslikavanjem svetaca oživljavaju kupolu crkve.

АТЕЉЕ НА 22 МЕТРА ВИСИНЕ: Осликавање Храма Свете Тројице у Трстенику

Foto:S.Babović

Radi se na skelama, "osvaja" se delić po delić. Samo je površina kupole 250 kvadrata. I do nje, kako se uverila ekipa "Novosti", nije jednostavno doći: nivoi od pričvršćenih dasaka, ispresecani su merdevinama i podupiračima, koji majstorima pomažu da se popnu do svog "platna" od kamena.

S. Babović

VEŠTI Nataša i Jovan Atanasković

Savladavanje svakog od nivoa podrzumeva zaista pravi manevar hodanja na visini, nekad čak i po ivicama. Potom slede i penjanje i provlačenje kroz otvore do novog nivoa.

DIVLjENjE VLADIKE NIKOLAJA

CRKVA Svete Trojice u Trsteniku, građena u neomoravskom stilu, jednokupolna je građevina sa trokonhosom, zidana od belovodskog peščara, opeke i maltera, a ukrašena rozetama po ugledu na crkvu Lazaricu u Kruševcu. Jedinstvena je i po izdvojenom zvoniku, visokom 33 metra, podignutom 1927. Satni mehanizam težak je oko 300 kilograma, prečnika dva metra i povezan je sa četiri zvona. Stari ikonostas u crkvi je iz 1848,dok je noviji iz 1930. oslikao Voja Trifunović.

- Najlepša parohijska crkva u celoj eparhiji - zapisao je svojevremeno vladika Nikolaj Velimirović, koji je jedno vreme živeo u Ljubostinji. - Jasan dokaz pobožnosti malog grada Trstenika. 

- Radi se po etažama. Kako se koji deo završi, spuštaćemo se niže i demontirati skelu - objašnjava za "Novosti" živopisac Jovan Atanasković. - Prethodno, ikonografski program je bio prvi izazov. Ideja je krenula upravo od osnovne karakteristike pravoslavnih hramova u ovom podneblju, a to je Moravska škola. Tačnije, kamena plastika Moravske škole, po kojima su prepoznatljivi manastiri Ljubostinja, Kalenić, Naupare...

Tako će svaka ikona, svaka slika sveca i bibliografski prikazi biti okruženi oslikanom kamenom plastikom, kao u 3D formi. Odavaće utisak da su u ramovima od kamena. To će ujedno biti prvi primer izvedan na ovaj način i to je samo jedna od jedinstvenosti slikarksog poduhvata u trsteničkoj crkvi.

S. Babović

SVETINjA Crkva Svete Trojice u Trsteniku

- Druga razlika je što mi i dalje koristimo pigmentne boje, boje u prahu, koje mešamo sa akrilnim vezivom - otkriva nam postupak nastanka materijala Atanasković. - Svaka boja mora da se napravi. Sam način našeg slikanja, koji je kao u srednjem veku, ne trpi industrijske akrilne boje, jer ne bi mogle da zadovolje taj način prozračnog, glazurnog slikanja. I trajnost pigmenta nema premca.

Korišćenje vrhunskih boja usporava stvaranje, ali mu daje i na autentičnosti i na lepoti. I podloga je rađena od osnove koja je uvezena. Na freskama će biti najviše klasične zlatne boje, a maksimalno će se ograničiti upotreba danas široko rasprostranjene vizantijsko plave. Nijedna nijansa, međutim, neće preovlađivati. Izbor boja je, nesumnjivo, kao i ceo projekat, poseban izazov. A, možda najveći je bio postavljanje skela.

- Ti tehnički detalji oko samog rada su nam predstavljali zahtevne zadatke, podloga takođe, deo tehnologije preneli smo iz kripte Hrama Svetog Save koju smo isto radili - kaže nam Jovan.

Na gotovo svakoj etaži nailazimo na određene započete ili sasvim dovršene detalje i kompozicije. Na zasebnim stalcima su poređane bočice sa bojama u prahu i na stotine četkica. I ništa se iz prizemlja hrama ne može videti od skela, koje i konstrukcijom i tkaninama, sakrivaju jedan odvažan atelje u vazduhu. Na samom vrhu crkve, sveci se oslikavaju između prozora.

DARODAVAC - NUKLEARNI FIZIČAR

KOMPLETNO oslikavanje crkve sa oko 130.000 evra plaća nuklearni fizičar u penziji, poreklom Trsteničanin, mr Radenko Stojaković (76). Kako je "Novostima" ispričao na predstavljanju izložbe budućeg izleda unutrašnjnosti hrama, posle decenija rada u Americi i Kini, vratio se u otadžbinu, gde pomaže crkvu,talentovane učenike i umetnike. 

Zbog debljine zidova i ta činjenica predstavlja specifičan test za umetnika, koji je morao da se podupire dodatnim daskama i veže oko struka, kako bi oslikao najudaljenije kvadratne milimetre zidova tavanice i zidova kupole. A kroz njene prozore vide se najveće višespratnice Trstenika sa jedne i Zapadna Morava s druge strane.

Nedaleko od reke je manastir Ljubostinja, jedan od najlepših moravskih bogomolja Srbije, gde su poslednje godine života zajedno provele kneginja Milica i pesnikinja Jefimija. Živopiscima su dve svetice posebno nadahnuće, dok slikaju bliže nebu no zemlji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo