MESECIMA SE NEUSTRAŠIVO BORIO PROTIV TERORISTA OVK: Humani Kruševljani uređuju stan junaku sa Košara

S. BABOVIĆ

20. 04. 2023. u 12:05

NAJTEŽE je bilo zimi, bez struje, grejanja, ispod ćebeta, kao u rovu, govorio je za "Novosti" pre tačno godinu dana Saša Stevanović (46), nekadašnji vojnik iz Kruševca, koji se 15 meseci neustrašivo borio protiv terorista tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, i učestvovao u odbrani Košara.

МЕСЕЦИМА СЕ НЕУСТРАШИВО БОРИО ПРОТИВ ТЕРОРИСТА ОВК: Хумани Крушевљани уређују стан јунаку са Кошара

Foto:S.Babović

Zahvaljujući humanim ljudima Saša je počeo polako, ali sigurno bar malo bolje da živi: isplaćena su njegova dugovanja za struju i vodu, a uoči Vaskrsa počelo je sređivanje njegovog ruiniranog stana.

Vojni rok, a bio je martovska klasa 1998, Saša je časno odslužio. Sa teroristima se borio gotovo svakodnevno, i to je ostavilo dubok trag na njegovo zdravlje. Četiri psihijatrijske bolesti ima ovaj junak sa Košara, navikao na mrak, nemaštinu i život među gomilom starog nameštaja u zapuštenom stanu zgrade u Boračkoj ulici.

S. Babović

Saša Stevanović

Onda su, kao na frontu, ali ovoga puta u miru, jedinstvo pokazali njegovi saborci iz kruševačkog Udruženja "Graditelji mira", dobitnici srebrne plakete "Večernjih novosti" u našoj tradicionalnoj akciji "Najplemenitiji podvig" za 2021. godinu. Oni su od prvog dana kada je javnost za Sašin težak položaj saznala u reportaži "Novosti", pokrenuli humanitarnu akciju i Saši je rešeno imovinsko pitanje ostavinskim postupkom, a potom je sakupljeno oko 220.000 dinara kako bi se vratio dug za struju i ponovo proradilo brojilo. Isplaćeni su i sudska taksa, dugovi za vodu (57.000 dinara), dug prema komunalnom preduzeću (više od 12.000 dinara). Ovog Vaskrsa, stigla je i najradosnija vest: prikupljeno je dodatnih 200.000 dinara kako bi se Saši sredio stan, a moleri su uoči praznika počeli sređivanje.

POMOĆ

SVI koji bi da pomognu da se junaku sa Košara opremi stan osnovnim nameštajem i belom tehnikom, mogu to učiniti uplatom na humanitarne račune Udruženja "Graditelji mira", sa naznakom "za pomoć Saši Stevanoviću". Broj dinarskog računa je 160-0000000382562-94, a deviznog za uplate u evrima 160600000102714319, IBAN RS35160600000102714319. 

- Uspeli smo da organizujemo majstore na molerisanju, pa Sašin stan ponovo počinje da liči na topli dom, koji smo se toliko trudili da mu obezbedimo - kaže, za "Novosti", Veroljub Smiljković, predsednik Udruženja. - Obezbedili smo sredstva i za adaptaciju parketa i laminata, sanitarija u kupatilu i u kuhinji. Kada se završi renoviranje, nastavićemo da sakupljamo novac za nameštaj i belu tehniku.

U Sašinom stanu videli smo vredne majstore. Nisu to tek obični moleri, bravari i električari. Svi su prošli ratište, a dolaze iz firme donatora koji je, takođe, bio hrabar borac.

- Sašu lično nisam poznavao, ali i ja sam bio gde i on - kaže za "Novosti" Bojan Tomić, vlasnik preduzeća "Mona inžinjering", koji je podržao celu humanu akciju. - Ratovi su iza nas, ali je i mir vreme da budemo složni i da se nađemo jedni drugima. Do sada smo pomagali crkvi, učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama u okviru Kluba privrednika Kruševca, a ovoga puta pomažemo našem saborcu.

A on je imao težak život po povratku sa ratišta. Godinama je brinuo o bolesnoj majci i baki. Bile su vezane za postelju. Kada su preminule, Saša je shvatio da više nema svoj život. Zdravstvene tegobe su se pogoršale. Zbog jake terapije i lekova nije mogao dugo da radi, osim povremeno na gradilištu, uz mnogo dobre volje rukovodstva fabrike koji su mu izlazili u susret. Nedostatak redovnih primanja uticao je da se dugovi gomilaju. Više ih neće biti.

- Verujem da smo na dobrom putu da rešimo i problem prihoda - otkriva za "Novosti" Dejan Ivanović, Sašin saborac iz Udruženja "Graditelji mira". - Predali smo medicinsku dokumentaciju za ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida, očekuje se rešenje u narednom periodu. Slučaj je prošao prvostepenu komisiju i nadamo se pozitivnom rešenju drugostepene instance. Zakon o zaštiti prava boraca i ratnih invalida garantuje borcima invalidninu, koja je trajna i to su sigurna mesečna primanja mnogo veća od socijalne pomoći koju je Saša do sada primao. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove