TRILEĆE SA PISTAĆIMA: Kremasta poslastica za sve prilike

Milena Tomasevic

23. 10. 2025. u 09:18

Uz klasičnu mekanu teksturu i bogati „tri mleka“ preliv, ova verzija trileće kolača dobija potpuno novu dimenziju – zahvaljujući pasti od pistaća. Savršeno za svečane prilike ili kada želite da se počastite nečim posebnim.

ТРИЛЕЋЕ СА ПИСТАЋИМА: Кремаста посластица за све прилике

FOTO: Novosti

Biskvit

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 80 gr šećera
  • 10 gr burbon vanilin šećera
  • 200 gr brašna
  • 6 gr praška za pecivo
  • 100 gr paste od pistaća

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst sneg. Dodavati jedan po jedan žumance, kratko mutiti nakon svakog. Umešati prosejano brašno s praškom za pecivo, pa na kraju dodati pastu od pistaća i lagano izmešati. Smesu sipati u pleh dimenzija 33x20 cm, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 20 minuta.Izvaditi iz rerne i odmah izbosti gornju stranu biskvita viljuškom.

Preliv (tri mleka)

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake (mlečne)
  • 300 ml kondenzovanog mleka (ostaviti 2–3 kašike za dekoraciju)

Priprema:

Sve sastojke sjediniti žicom u većoj činiji. Biskvit pažljivo izvaditi iz pleha zajedno sa papirom za pečenje. U prazan pleh sipati polovinu pripremljenog preliva. Biskvit okrenuti naopako (da dole bude gornja strana), staviti u preliv i skinuti papir. Lagano pritisnuti da upije preliv. Izbosti i tu (donju) stranu biskvita viljuškom. Preliti ostatkom preliva ravnomerno preko cele površine.

Ostaviti kolač da odstoji u frižideru najmanje 3–4 sata (idealno preko noći).

Glazura

Sastojci:

  • 100 gr paste od pistaća
  • malo slatke pavlake (koliko je potrebno da glazura postane kremasta)
  • 1–2 kašike kondenzovanog mleka (za dekoraciju)

Priprema:

Pastu od pistaća izmešati sa malo slatke pavlake dok ne postane maziva. Preliti preko ohlađenog kolača i lepo rasporediti. Kondenzovanim mlekom napraviti linije po površini i čačkalicom praviti ukrase (provlačiti u jednom, pa u suprotnom smeru za mramorni efekat).

Kolač mora dobro da se ohladi pre sečenja. Najbolji je nakon nekoliko sati u frižideru – sočan, osvežavajuć i bogatog ukusa. Čuvajte ga u frižideru i konzumirajte u naredna 2–3 dana.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PLJESKALA RUKAMA I SLAVILA UBISTVO Lavrov: Svi se sećamo kako je smrt Gadafija oduševila Hilari Klinton

"PLjESKALA RUKAMA I SLAVILA UBISTVO" Lavrov: Svi se sećamo kako je smrt Gadafija oduševila Hilari Klinton

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da pamti kako je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton pljeskala rukama i slavila ubistvo libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine i aludirao da bivši sirijski predsednik Bašar el Asad trenutno živi u Moskvi, jer su njemu i njegovoj porodici prećeni sličnim fizičkim uništenjem u Siriji.

14. 10. 2025. u 13:06

Komentari (0)

SVI VOLE DOMAĆE: Perutnina Ptuj čuva tradiciju kvaliteta već 120 godina