SAVRŠENE ZA TOPLE LETNJE DANE: Ledene kocke

Bojana Jovanović

16. 07. 2025. u 10:00

Sigurni samo da, kada prvi put budete napravili ovu poslasticu, nećete odoleti da je malo-malo ponovo pravite za vaše najbliže.

САВРШЕНЕ ЗА ТОПЛЕ ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Ледене коцке

Foto Shutterstock

Potrebno je za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 250 ml vode

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 16 kašika brašna
  • 16 kašika šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 250 g margarina
  • 10 ml limunovog ekstrakta

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • malo ulja
  • malo mleka

Umutite smesu za koru od navedenih sastojaka, sipajte je u podmazan duguljasti pleh i pecite oko deset minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Dok se kora ohladi pripremite sirup. Pomašajte šećer i vodu pa stavite da provri, malo ukuvajte i time prelijte hladan patišpanj. Onda pređite na pripremu fila: u malo mleka razmutite brašno, a u ostatak dodajte šećer, promešajte i stavite na ringlu. Kad provri umešajte brašno i skuvajte krem, pa dodajte vanilin šećer i ostavite da se ohladi. Posebno umutite margarin sa limunovim ekstraktom (ili korom od limuna), dobro sjedinite sa hladnim kremom i time premažite patišpanj. Da biste dobili glazuru, otopite čokoladu sa malo mleka i ulja, a zatim je premažite preko fila. Lepo ohladite u frižideru i secite u obliku kocki ili pravougaonika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GALOP RADOSTI: Deca iz „Zvuka srca“ provela dan u prirodi sa Petrom Strugarom