IDEALAN ZA LJUBITELJE LEŠNIKA: Karamel tart, kremasti dezert koji se topi u ustima

Bojana Jovanović

01. 05. 2025. u 15:36

Osim što veoma atraktivno izgleda, ovaj tart je neverovatno ukusan. Deluje komplikovano za pravljenje, ali zapravo nije.

ИДЕАЛАН ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЛЕШНИКА: Карамел тарт, кремасти дезерт који се топи у устима

Foto Shutterstock

Potrebno je:

Za korpice:

- 100 g maslaca

- 50 g prah šećera

- kašičica tečne arome vanile

- jaje

- oko 250 g glatkog brašna

Za karamel:

- 200 g šećera

- 4 kašike vode

- 2 dl slatke pavlake za šlag

- 40 g maslaca

- 1/2 kašičice soli

Još:

- 50 g celih pečenih lešnika

Priprema karamel tarta sa lešnicima

Hladan maslac i šećer umutite mikserom, dodajte navedene sastojke za pripremu korpica i umesite glatko testo. Metalne kalupe za korpice premažite maslacem. Po kuglicu testa stavite u svaku korpicu, malo ga utisnite, prekrijte najlon kesicom pa preko utisnite drugu, malo manju korpicu. Pritisnite dobro. Zatim uklonite gornju korpicu i kesicu, a višak testa isecite nožem. Ukoliko vam je ovo suviše komplikovano, korpicu možete oblikovati i prstima. 

Testo izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15 minuta (dok ne dobije boju). Malo ohladite i izvadite korpice iz kalupa. Filujte ih lešnicima i prelijte toplim karamelom, koji ćete pripremiti na sledeći način: šećer i vodu zagrejte bez mešanja, samo povremeno protresite šerpicu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano ulijte slatku pavlaku i dogrejte, mešajući. Dodajte maslac i so i kada bude potpuno tečna – spremna je za upotrebu!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZBEDNOST NA RADU: Kultura koja spasava živote