MOHITO TORTA: Očaravajuća poslastica neodoljivog ukusa
Mohito torta je kremasta, osvežavajuća i savršena za sve proslave.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 6 jaja
- 260 g žutog šećera
- 120 g rastopljenog putera, ohlađenog na sobnu temperaturu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 260 g običnog brašna
Mohito šećerni sirup:
- 150 g muskovado šećera
- 4 limete, 2 tanko isečene za vrh torte
- 75 ml belog ruma
- šaku nane, isečene na sitne komade
Za krem od limete:
- 200 g putera sobne temperature
- 400 g šećera u prahu, prosejanog
- ½ kašičice ili 1 kašičica paste od vanile
- vanilin ekstrakt
- rendana korica i sok 2 limete
Priprema:
Kako biste napravili ovu tortu, prvo napravite sirup, stavite šećer, 40 ml vode, sok od limete i beli rum u malu tepsiju. Kuvajte na laganoj vatri da se šećer rastvori, pa nakon toga kuvajte još 1 minut. Sklonite sa ringle, dodajte koricu limete i listiće nane, pa promešajte. Ostavite da se sirup ohladi, a zatim ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se ukusi spojili.
Zagrejte rernu na 200 C. Maslacem premažite 2 kalupa prečnika 20 cm i obložite papirom za pečenje. U metalnoj ili staklenoj posudi lagano umutite jaja, zatim dodajte šećer i ponovo lagano umutite. Stavite posudu na tiganj sa tek prokuvanom vodom, pazeći da ne dodiruje vodu. Mutite mikserom 10 minuta dok se smesa ne zgusne i ne utrostruči zapreminu.
Dodajte puter i ekstrakt vanile, pazeći da ne izbacite vazduh iz testa. Dodajte brašno u tri serije tako što ćete ga prosejati na testo, a zatim ga umešati. Sipajte testo u kalupe i poravnajte vrh. Pecite 15 minuta dok malo ne porumeni na vrhu.
Ostavite kalupe da se ohlade 5 minuta, a zatim prebacite patišpanje na žicu da se hladi. Kada se ohladi, procedite mohito sirup i obilno ga premažite četkom za kolače po vrhovima patišpanja, ponavljajući svakih nekoliko minuta dok ne potrošite dve trećine sirupa.
Da napravite glazuru od putera, umutite puter dok ne postane glatko, a zatim umutite šećer u prahu, vanilu, sok i koricu limete. Dodajte još šećera u prahu ako je potrebno. Nanesite tanak sloj glazure preko prvog patišpanja, a zatim stavite drugi preko njega. Zagladite ostatak glazure preko torte, počevši od vrha, a zatim sa strane. Ukrasite kriškama limete i servirajte sa preostalim sirupom.
(stvarukusa)
Preporučujemo
 
                    
                    AMBASADOR TORTA: Pravi izbor za Uskrs, puna oraha i čokolade (VIDEO)
18. 04. 2025. u 10:00
 
                    
                    POSNA KINDER TORTA: Neodoljiv ukus kome nećete moći da odolite
13. 04. 2025. u 10:00
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)