KAO U GRČKOJ: Sutlijaš sa mastikom
Tradicionalno grčko alkoholno žestoko piće odlično se "snalazi" u sutlijašu posle kog vas neće boleti glava.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
litar mleka, 1/2 litre slatke pavlake, 70 ml mastike, 250 g pirinča, 150 g šećera, kašičica anisa u prahu, štapić cimeta, kora od limuna
Priprema:
Sipajte u šerpu mleko, slatku pavlaku, mastiku, anis i 140 g šećera, pa zagrejte do vrenja, vodeći računa o tome da mleko ne iskipi. Uz lagano mešanje dodajte koru od limuna i prepolovljen štapić cimeta. Zatim ubacite pirinač, pa kuvajte, u poklopljenom sudu, 35 minuta, na 95-100 stepeni. S vremena na vreme otvarajte i polako mešajte.
Kada bude gotov, sutlijaš bi trebalo da ostane tečniji, jer će se kasnije stegnuti. Izvadite cimet i koru citrusa, pa desert rasporedite u posude i ostavite da se prohladi 20-ak minuta, te ga pospite preostalim šećerom.
Preporučujemo
JOŠ BOLjA NEGO SA ROŠTILjA: Rolovana piletina, sočan i slastan ručak
10. 04. 2025. u 08:30
PROSTO KAO (ZAPEČENI) PASULj: Sličan prebrancu, a ukusno jelo kome nećete odoleti
10. 04. 2025. u 13:00
CARSKA PITA: Najjednostavnija, a najukusnija, omiljena na svim trpezama
10. 04. 2025. u 07:00
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
ODBRUSILA CARINIKU: Gocu na granici nazvali Rašinom mamom
PEVAČICA bez dlake na jeziku govori o odnosu sa suprugom Rašom Novakovićem, uvek se sa šalom osvrćući na razliku u godinama koja je mnogima bila glavna tema na početku njihovog zabavljanja.
31. 10. 2025. u 18:35
Komentari (0)