LOARA TORTA: Poslastica jedinstvenog recepta, fantastičnog ukusa
Loara je kraljica među tortama, a čim je prvi put budete probali postaće vam jasno i zbog čega. Priprema se od mekanih kora sa lešnicima i izuzetno kremastog fila, raskošna torta kojoj niko neće odoleti.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
Sastojci:
- 8 jaja
- 450 g šećera
- 1 limun
- 400 g lešnika
- 370 ml mleka
- 60 g brašna
- 120 g bele čokolade
- 120 g šećera u prahu
- 150 g margarina
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica šlaga
Priprema:
Prvo ulupajte dva jaja, ali odvojite belanca od žumanca. Prvo umutite belanca pa dodajte 100 g šećera i neprestano mutite. Tek na kraju ubacite sok od pola limuna.
Sameljite 100 g lešnika pa dodajte umućenim belancima i lagano promešajte.
Tepsiju u kojoj ćete peći kore obložite papirom za pečenje i izlijte smesu u nju ravnomerno je sipajući. Pecite oko 45 minuta na 150 stepeni. Sve ponovite od preostalog materijala za još tri kore. Žumanca koja su vam ostala umutite uz dodavanje preostalog šećera, brašna i kesice vanilin šećera.
U šerpu zagrejte mleko i dodajte umućenu smesu sa žumancima, pa kuvajte dok ne provri. U nekom trenutku ubacite belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Po kuvanju sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Margarin koji je sobne temperature umutite sa šećerom u prahu i postepeno ga dodajte u ohlađen fil sa žumancima uz mućenje mikserom. Kada se sve sjedini ostavite da se lepo stegne. Na poslužavnik stavite jednu koru, pa fil, sve tim redosledom dok ne potrošite sav materijal. Umutite šlag i ukrasite tortu i dekorišite po izboru.
(ona)
Preporučujemo
 
                    
                    TORTA SA BANANAMA I ČOKOLADOM: Neodoljivo kremasta poslastica koju svi vole
08. 03. 2025. u 15:00Jovana Vasić
 
                    
                    NAPRAVITE SVE POPULARNIJU POSLASTICU KOJA OSVAJA SVAKOG: Splitska torta bogatog ukusa (VIDEO)
25. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
 
                    
                    ČOKOLADNA TRILOGIJA: Fenomenalna torta sa tri vrste čokolade
24. 01. 2025. u 15:00Novosti online
 
                    
                    PESAK TORTA - DOSTOJNA SVAKE PRAZNIČNE TRPEZE: Slatka i neodoljiva, a sprema se brzo, lako i bez pečenja
24. 12. 2024. u 11:00Novosti online
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)