TORTA ŠPANSKI VETAR: Recept sa kojim nema greške
Kremasta, bogata i neprolazna poslastica.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
za koru:
- 7 belanaca
- 400 g šećera
- 1 kašika belog sirćeta
- prstohvat soli
Za fil i glazuru:
- 3 kesice šlaga
- 450 ml mleka + 400 ml mleka
- 4 kašike brašna
- 7 žumanaca
- 140 g šećera
- 250 g putera
- 200 g mlevenih oraha
Priprema:
U činiji umutite belanca sa malo soli, pa kada smesa postane penasta postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. Dodajte nekoliko kapi sirćeta i mutite dok se ne sjedini.
Pleh u kom ćete peći koru obložite papirom za pečenje, sipajte polovinu smese i poravnajte. U zavisnosti koliki pleh planirate da upotrebite, možete uzeti dva ista pleha i istovremeno ispeći dve kore. Pecite koru oko 30 minuta na 150 stepeni, pa smanjite na 130 stepeni i sušite koru još pola sata.
U većoj činiji pomešajte 450 ml mleka i šlag pa mutite mikserom. Kada se dobro umuti, stavite u frižider na hlađenje. U drugoj činiji pomešajte kašiku brašna sa 400 ml mleka ali ga postepeno dodajte brašnu da ne bi ostale mrvice. Mutite dok se sve ne sjedini i ostavite po strani.
Ponovo uzmite manju činiju i umutite žumanca. U lonac sipajte vodu, sačekajte da voda provri pa stavite na paru da se kuvaju žumanca. Uz neprekidno mešanje, dodajte šećer. Kada se sjedine i počne smesa da se odvaja od zidova, dodajte postepeno smesu od mleka i brašna. Slobodno možete povećati temperaturu ringle i ne prestajte sa mešanjem. Trebalo bi da dostigne gustinu pudinga, pa kada se to desi, sklonite sa strane da se ohladi 10 minuta. U manji lonac ubacite puter koji je bio na sobnoj temperaturi, umutite ga i stavite u frižider na hlađenje na 10 minuta. Potom u njega dodajte ohlađen šlag i mutite dok se ne sjedini. Tu smesu podelite na dva dela i ponovo ohladite u frižideru. U jednu polovinu dodajte mlevene orahe i promešajte špatulom dok se ne sjedini i ponovo držite u frižideru. Na tacni na kojoj će biti torta, stavite jednu koru, pa polovinu fila, pa drugu koru i drugu polovinu fila. Kada sve izravnate, preko cele torte stavite glazuru (šlag iz frižidera) i lepo je izravnajte. Možete tortu na kraju ukrasiti seckanim ili mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Držite je u frižideru najmanje dva sata pre nego što je poslužite, a najbolje preko noći.
(ona)
Preporučujemo
FICO ZAGRMEO: Ono što Brisel radi Srbiji nema nikakve veze sa zdravim razumom!
PREMIJER Slovačke Robert Fico izjavio je danas da će na samitu EU - Zapadni Balkan govoriti u korist Srbije, kao i da ono što EU radi Srbiji nema veze sa zdravim razumom i da je kažnjavaju zbog njenih suverenih stavova.
17. 12. 2025. u 15:34
"SRBE SU RASTRGLI, RASTRGLI SU JEDAN NAROD" Putin žestoko udario po Evropi: Tamo nema civilizacije, samo degradacije!
ISPOSTAVILO se da na Zapadu nema nikakve civilizacije, već samo kontinuirana degradacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
17. 12. 2025. u 13:13
MIMU ZAUSTAVILA POLICIJA: Iznenadilo ih je ono što su zatekli u kolima
NAKON što ih je zaustavila policija, prizor u kolima ih je iznenadio...
17. 12. 2025. u 10:09
Komentari (0)