BARON TORTA: Najlepši spoj kremastog čokoladnog fila i malina
Zamislite najsavršeniji spoj čokolade i pomalo kiselastih malina.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Upravo taj ukus je nešto što Baron tortu izdvaja u moru drugih, ukusnih, kremastih i savršenih. Za njenu pripremu je potrebno malo više truda i umeća, ali rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili vreme i novac. Svaki novi zalogaj predstavlja rapsodiju najlepših ukusa, a na vama je da se prepustite uživanju.
Sastojci:
za koru (peku se 4 kore):
- 4 belanceta
- 100 g šećera
- 80 g mlevenih oraha
- 20 g (2 kašike) kakao praha
za čokoladni krem:
- 16 žumanaca
- 250 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 50 g kakao praha
- 40 g pudinga sa ukusom čokolade
- 5 dl mleka
- 250 g čokolade
- 250 g putera sobne temperature
za fil sa malinama:
- 500 g smrznutih malina
- 200 g šećera
- 3 dl vode
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
Glazura:
- 200 g čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema:
Kore:
Pensato umutiti belanca, pa im dodati šećer i mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka. U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.
U pleh (20*30 cm) sipati smesu i peći koru oko 20 minuta na 180 stepeni.
Čokoladni fil:
Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.
Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri. U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.
Krem ohladiti na sobnoj temperaturi. Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).
Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.
Fil sa malinama:
Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri. Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.
Redosled ređanja: kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema… Završiti korom.
Nakon nekoliko sati što odstoji u frižideru staviti odozgo glazuru od čokolade i dekorisati po želji.
(glossy)
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)