NAJSLAĐE IZ SRBIJE: Objavljena lista najboljih poslastica iz naše zemlje
POPULARNI sajt koji u fokus stavlja gastronomiju i jela širom sveta, Taste Atlas, sačinio listu najboljih poslastica koje dolaze iz naše zemlje, a prvo mesto zauzima, vazdušasta i preukusna krofna.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
Ovaj nezamenljiv dezert, sačinjen brašna, kvasca, mleka, jaja, šećera i ulja, može biti punjen ili preliven različitim nadevima, a svakako da su među ominjenim džem, prah šećer, krem.
Odmah iza krofni se nalaze knedle sa šljivama ili gombice, koje se prave od krompira, jaja i brašna i naravno šljiva.
Trećeplasirane su šnenokle, neobičan dezert od jaja, šećera, brašna i vanil šećera, a za čiju popularnost kod nas je posebno zaslužna glumica Milena Drvić, čiji je lik Dušice stalno nudio šnenokle u kultnoj seriji "Metla bez drške".
Na listi su se našle i torte, kao i ruske šubare, ali izgleda da su mnogim posetiocima sajta bili veoma primamljiva razna slatka.
Evo kako izgleda celokupna:
1. Krofne
2. Knedle sa šljivama
3. Šnenokle
4. Reforma torta
5. Vasina torta
6. Ruske šubare
7. Slatko od kajsija
8. Slatko od smokve
9. Slatko od jagoda
10. Slatko od dunja
11. Makovnjača
12. Slatko
13. Lenja pita
14. Slatko od višanja
15. Rezanci sa makom
16. Vojvođanski koh
17. Slatko od ruže
18. Slatko od lubenice
19. Herovke
20. Pupinova pita
21. Slatko od trešanja
22. Fontoš kolač. 
Rangiranje hrane se zasniva na ocenama publike Tejst Atlasa, sa nizom mehanizama koji prepoznaju stvarne korisnike i koji ignorišu botove. Za listu "22 najbolje srpske poslastica" zabeležene su 1.703 ocene, od kojih je 1.177 sistem prepoznao kao legitiman, a rangiranje ne treba posmatrati kao konačni globalni zaključak o hrani. Svrha je da se promoviše odlična lokalna hrana, uliju ponos na tradicionalna jela i pobudi radoznalost za jela koja niste probali, pojašnjavaju na sajtu Tejst Atlas.
(rt.rs)
BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu
Preporučujemo
 
                    
                    MNOGI GREŠE: Evo kako treba čuvati lubenicu - frižider nije najbolja opcija
22. 06. 2024. u 16:05
 
                    
                    NAUČITE I - UŽIVAJTE: Ovako se pravilno kombinuju vino i hrana
21. 06. 2024. u 17:30
 
                    
                    POVEDITE RAČUNA ŠTA JEDETE: Za vrućinu samo sirovi i lagani obroci (JELOVNIK)
21. 06. 2024. u 07:00
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    ODBRUSILA CARINIKU: Gocu na granici nazvali Rašinom mamom
PEVAČICA bez dlake na jeziku govori o odnosu sa suprugom Rašom Novakovićem, uvek se sa šalom osvrćući na razliku u godinama koja je mnogima bila glavna tema na početku njihovog zabavljanja.
31. 10. 2025. u 18:35
 
                             
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)