ORIGINALNA, TRADICIONALNA ŽITO TORTA: Uz nju su odrasle sve generacije
Žito torta je provereno jedna od najlepših poslastica koje se kod nas prave, a evo i originalnog recepta.

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja
Iako danas svi vole brzinske i lake recepte, nekada je dobro vratiti se starim i proverenim poslasticama koje su pravile i naše bake.
Sastojci:
Za kore:
- 16 belanaca
- 8 kašika brašna
- 16 punih kašika šećera
- 24 kašike mlevenih oraha
Za fil:
- 16 žumanaca
- 24 kašike šećera
- 6 kašika brašna
- 450 ml mleka
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g putera
Još:
- malo putera
- malo mlevenih oraha
Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno i mleko. Kuvajte na pari dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe, kao i puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Sve dobro sjedinite mikserom. Okrenite donju stranu kore (ona koja je bila nadole u kalupu) nagore jer fil bolje prijanja. Mažite fil preko kore, pa pospite mlevenim orasima. Tako ređajte dok ne potrošite sve. Poslednji red treba da bude fil posut mlevenim orasima.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KOLIBRI TORTA: Poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima
30. 06. 2024. u 20:45

NUTELA TORTA SA PIŠKOTAMA I BELOM ČOKOLADOM: Kremasta i bogata fantazija ukusa
28. 06. 2024. u 16:00

LOTUS TORTA SA BELOM ČOKOLADOM: Najlepša poslastica sa belom čokoladom i keksom
05. 06. 2024. u 12:18

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO KRAJ: Kome je pripao dvorac u Beču? Razveli se Toni i Dragana
PEVAČICA Dragana Mirković i biznismen Toni Bijelić zvanično su se razveli nakon 25 godina brak.
30. 04. 2025. u 12:32
Komentari (0)