BOMBA TORTA: Poslastica koja će svima uspeti, sočnog fila i skupog ukusa
Poslastica dostojna kraljeva, a biće ukras svake svečane trpeze.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
- Fil:
- 250 g maslaca ii margarina
- 300 g mleveneg keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 6 žumanaca
- 150 ml gustog soka od breskve
- 200 g šećera
- Karamelizovani šne od belanaca:
- 6 belanaca
- 12 kašika šećera
- 6 kašika šećera za karamel
Priprema:
Za koru - Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 27 cm. u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Za fil - Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minuta, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.
Na kraju pripremiti i šne od belanaca.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Mutit prvo sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodavati šećer i mutiti dok ne postane čvrsta pena.
Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperaturi. Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, i kada ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DINASTIJA TORTA ZA SVAKU PRILIKU: Raskošna, kremasta, preukusna
18. 04. 2024. u 15:00

TORTA PTIČJE MLEKO: Kada je jednom probate, pravićete je stalno
13. 04. 2024. u 14:00

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO KRAJ: Kome je pripao dvorac u Beču? Razveli se Toni i Dragana
PEVAČICA Dragana Mirković i biznismen Toni Bijelić zvanično su se razveli nakon 25 godina brak.
30. 04. 2025. u 12:32
Komentari (0)