STARINSKI RECEPT ZA "ČUDO U TEGLI": Ojačajte imunitet pred zimske dane

V.N.

04. 11. 2025. u 16:21

KISELI kupus u tegli, prirodan izvor zdravlja i zimskog imuniteta.

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ЧУДО У ТЕГЛИ: Ојачајте имунитет пред зимске дане

Foto Shutterstock

Kiseli kupus u tegli jedan je od najzdravijih i najtrajnijih oblika fermentisane hrane. Bogat je vitaminima, mineralima i prirodnim probioticima koji jačaju imunitet i čuvaju zdravlje creva.

Ovaj stari recept prenošen je s kolena na koleno i ponovo je postao omiljen jer nas savršeno priprema za hladne zimske dane.

Fermentacija ne samo da produžava trajanje hrane, već povećava njenu nutritivnu vrednost i doprinosi boljem varenju. Upravo zato kiseli kupus zauzima posebno mesto u tradicionalnoj zimnici.

Sastojci:

1 glavica srednje velikog belog kupusa (oko 1,5 kg)

1 i po kašika soli

Nekoliko zrna bibera po ukusu

Prstohvat kima ili kadulje (po želji)

Priprema:

Uklonimo spoljne listove kupusa, naročito oštećene, pa glavicu operemo i isečemo na četvrtine. Nožem ili rendeom naseckamo tanke trakice i prebacimo ih u veću posudu. Posolimo kupus i rukama ga blago izgnječimo dok ne pusti sok.

Dodamo začine - biber, kim ili kadulju po ukusu. Ako želimo da kupus dobije blago zlatnu nijansu, možemo dodati nekoliko zrna kukuruza. Zatim počnemo da punimo sterilizovanu teglu, postepeno sabijajući kupus šakom dok se tečnost ne pojavi na površini. Sve prelijemo sokom koji je ostao u posudi.

Da bi kupus uvek bio potopljen tokom fermentacije, na vrh stavimo manju teglu napunjenu vodom ili kamenčićima. Ona će služiti kao teg. Teglu pokrijemo čistom krpom i učvrstimo gumicom, kako bi kupus disao, ali bio zaštićen od prašine i insekata.

Tokom prvih 24 sata nekoliko puta pritisnemo teg kako bi se oslobodilo još tečnosti iz kupusa. Ako posle jednog dana kupus nije potpuno potopljen, dodamo slanu otopinu (jedna kašičica soli na šolju vode).

Fermentacija i čuvanje

Kupus fermentišemo od tri do deset dana na sobnoj temperaturi, do 23 stepena. Tokom tog perioda razvija se njegov karakterističan miris i ukus. Već nakon tri dana možemo probati i proveriti nivo kiselosti.

Kada dostigne ukus koji nam odgovara, teglu zatvorimo i prebacimo na hladno mesto - u podrum, ostavu ili frižider.

Ovako pripremljen kiseli kupus može trajati i do dva meseca, a vremenom postaje sve ukusniji jer se proces spore fermentacije nastavlja.

(SD)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ACA UDARIO NA NEDU: Rodila se u TRI grada - ona je medicinski fenomen!

ACA UDARIO NA NEDU: Rodila se u TRI grada - ona je medicinski fenomen!

PEVAČ Aca Lukas ponovo je izazvao veliku pažnju javnosti kada je gostovao u podkastu „B-13“ kod makedonskog šoumena Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i žestoko kritikovao pevačicu Nedu Ukraden. U svom prepoznatljivom stilu, bez dlake na jeziku, Lukas je komentarisao, kako tvrdi, „višestruki identitet“ svoje koleginice.

04. 11. 2025. u 12:33

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Očuvanje prirode kao osnova održive budućnosti