POSNA ČORBA OD ŠARGAREPE I CRVENOG SOČIVA: Postaće vaša omiljena dnevna doza zdravlja u tanjiru
Posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva je vrlo zdrava, ukusna i začinjena.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašičica semena korijandera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk, iseckan
- 1 kašičica mlevene ljute paprike
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- komad đumbira od 5 cm, oljušten i sitno naseckan
- 680 g šargarepe, narendane i iseckane
- morska so i mleveni crni biber, po ukusu
- 120 g crvenog sočiva, ispranog
- 1 l povrtnog bujona
- 2 kašičice soka od limuna
Priprema:
Kako biste napravili čorbu, prvo stavite veliki lonac za supu na srednju vatru. Dodajte semenke kima i korijandera u šerpu i pržite, često ih mešajući, oko 45 sekundi do minut. Prebacite semenke na mali tanjir i ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih sameljete u prah. Mlevene začine ostavite sa strane.
Vratite veliki lonac za supu na šporet na srednju vatru i sipajte maslinovo ulje. Malo promešajte ulje, a zatim dodajte luk u šerpu i pržite oko 7-8 minuta. Dodajte mleveni kim i korijander u lonac, zajedno sa ljutom papričicom. Promešajte i pržite zajedno sa lukom pun minut. Zatim u šerpu dodajte seckani beli luk i đumbir i promešajte. Nastavite da pržite dok beli luk ne postane veoma mirisan, oko 1 minut.
Dodajte šargarepu u šerpu zajedno sa velikim prstohvatima soli i bibera. Promešajte šargarepu da se obloži sa začinima i prženim lukom. Zatim dodajte crveno sočivo u šerpu i još jednom promešajte. Na kraju sipajte povrtni bujon i promešajte. Ovu mešavinu šargarepe, sočiva i začina prokuvajte, a zatim smanjite temperaturu na laganu. Ovu smesu dinstajte nepoklopljeno, mešajući povremeno, dok šargarepa ne omekša, oko 30 minuta. Pažljivo sve prebacite u blender i blendirajte dok ne dobijete potpuno glatki potaž. Vratite potaž nazad u lonac. Pustite da proključa i umešajte sok od limuna. Pospite susamom i uživajte!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - RAZVELA SE GAGA: Proces dug 13 meseci, PROMENILA prezime, a Toni ima novu devojku i to milionerku
PAPIRI za razvod pevačice Dragane Mirković i Tonija Bijelića su potpisani, a brakorazvodni postupak je okončan posle nešto više od godinu dana.
29. 04. 2025. u 14:20 >> 14:21
Komentari (0)