ČORBA OD KOPRIVE: Zdrava i ukusna, može i posna, a pritom se jednostavno pravi
KOPRIVA je poznata po svom jedinstvenom ukusu i zdravstvenim prednostima, što sve čini ovu čorbu i ukusnom i hranljivom.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Sve što vam je potrebno je nekoliko sastojaka među kojima je glavni kopriva, blender ili štapni mikser. Posna čorba od koprive je odličan izbor, ali mi vam predlažemo i gurmansku - sa pavlakom i krckavim krutonima.
Sastojci:
- 4 šolje svežih listova koprive (koristite rukavice kada rukujete njima)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk, isečen na kockice
- 2 čena belog luka, mlevenog
- 1 veliki krompir, oljušten i isečen na kockice
- 4 šolje čorbe od povrća ili piletine
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje (biljnu koristiti za posnu verziju)
- So i biber po ukusu
- Krutoni ili tostirani hleb za ukras
Priprema:
Koristite rukavice za rukovanje koprivom da vas ne bi ožarila, listove koprive dobro isperite da biste uklonili prljavštinu. Odrežite sve čvrste stabljike i odbacite ih. Ostavite na stranu.
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk iseckan na kockice i iseckan beli luk. Dinstajte dok luk ne postane providan, a beli luk zamiriše, oko 3-4 minuta. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu i kuvajte još dva minuta, povremeno mešajući. Pažljivo dodajte listove koprive u šerpu. Pomešajte ih sa ostalim sastojcima i kuvajte oko dva minuta dok ne uvenu.
Sipajte čorbu od povrća ili pilećeg mesa, pazeći da su sastojci potpuno pokriveni. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite vatru. Pokrijte šerpu i dinstajte oko 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša.
Koristeći štapni mikser, blendirajte čorbu dok ne postane glatka i kremasta. Uvek možete i da koristite stojeći blender, u tom slučaju je usitnite 30-45 sekundi na velikoj brzini.
Vratite čorbu od koprive u šerpu i umešajte gustu pavlaku da dobijete bogatu, kremastu teksturu. Začinite solju i biberom po ukusu. Čorbu od koprive sipajte u činije i ukrasite krutonima ili prepečenim hlebom.
(trpeza)
Preporučujemo
 
                    
                    BELA ČORBA SA SLANINOM I KUKURUZOM: Jelo koje ćete iznova i iznova praviti
15. 03. 2024. u 20:00
 
                    
                    ZAGREJAĆE VAM DUŠU I TELO, ZDRAVA I DIJETALNA: Neodoljiva čorba od patlidžana
12. 01. 2024. u 19:20
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)