MUSAKA SA PRAZILUKOM I PEČURKAMA: Probajte nešto drugačije, brzo i ukusno
Za promenu probajte staro dobro jelo na drugačiji način.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Praziluk 2 velika
- Pečurke 500 g
- Krompir 3 srednja
- Šargarepa 2
- Crni luk 1 glavica
- Beli luk 3 čena
- Maslinovo ulje 3 kašike
- Povrtni bujon 200 ml
- Pavlaka za kuvanje (biljna ako pravite posnu verziju) 200 ml
- Brašno 1 kašika
- So i biber po ukusu
- Peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Oljuštite krompire i šargarepe, pa ih isecite na tanke kolutove. Praziluk dobro operite i iseckajte ga na kolutove. Pečurke očistite i isecite na manje komade. Luk i beli luk iseckajte sitno. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i beli luk, pržite dok ne omekšaju. Dodajte praziluk i pečurke, nastavite da pržite dok ne omekšaju i puste sok. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte brašno i mešajte sve zajedno kako bi se povrće lepo povezalo. Dodajte povrtni bujon i kuvajte još nekoliko minuta dok se sve lepo sjedini. Sklonite sa vatre.
U vatrostalnu posudu slažite prvo kolutove krompira i šargarepe. Ovaj sloj možete malo posoliti. Preko krompira i šargarepe rasporedite smesu sa prazilukom i pečurkama. Prelijte sve pavlakom. Zagrejte rernu na 200°C. Pokrijte musaku folijom i pecite 30 minuta, zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta dok musaka ne dobije zlatno-smeđu boju. Kada je musaka gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Posolite peršunom po želji za dodatnu svežinu i dekoraciju.
(superrecepti/žena)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - RAZVELA SE GAGA: Proces dug 13 meseci, PROMENILA prezime, a Toni ima novu devojku i to milionerku
PAPIRI za razvod pevačice Dragane Mirković i Tonija Bijelića su potpisani, a brakorazvodni postupak je okončan posle nešto više od godinu dana.
29. 04. 2025. u 14:20 >> 14:21
Komentari (0)