IDEJA ZA POSNI RUČAK: Testenina sa belim lukom, belim vinom i prokeljom
Ukusan posni recept za testeninu sa belim vinom i belim sosom od belog luka i pečenim prokeljom, za koji je potrebno svega 30 minuta i deset sastojaka. Ovo vegetarijansko jelo je toliko kremasto i ukusno, da će oni koji su zakleti mesožderi da "oližu tanjir".

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- pakovanje posne testenine
- 500 g prokelja, prepolovljenih
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 velika čena belog luka, seckana
- 1/3 šolje suvog belog vina
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 1 3/4 šolje nezaslađenog običnog bademovog mleka
- 4 kašike nutritivnog kvasca
- 1/4 šolje veganskog parmezana (plus za serviranje)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite prokelj (prokulice) u pleh. Prelijte ih uljem, obilno začinite solju i biberom i promešajte. Poređajte u jednom sloju i ostavite sa strane. Stavite veliki lonac vode da provri i obilno posolite.
Dok čekate vodu da proključa, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Kada se dobro zagreje, dodajte ulje i beli luk, dinstajte oko 3 minuta dok beli luk ne postane blago zlatno smeđe boje, a zatim dodajte vino. Budite oprezni - može da se zapali, ali samo nakratko. Mešajte i dinstajte dva do četiri minuta, ili dok se vino ne smanji za otprilike polovinu.
Dodajte kukuruzni skrob i umutite, pa uspite bademovo mleko i nastavite da mešate. U ovom trenutku, biće veoma grudvasto - što je normalno.
Prebacite sos u blender, dodajte nutritivni kvasac, so i biber i veganski parmezan. Blendajte na visokoj brzini dok sos ne postane kremast i gladak. Probajte i prilagodite ukus po potrebi, dodajući još veganskog parmezana.
Prebacite sos nazad u tiganj i zagrejte dok ne pusti ključ. Smanjite vatru i povremeno ga mešajte dok se testenina ne skuva. Ako vam se učini da je previše gust, razblažite ga bademovim mlekom, a ako je previše retko, samo pojačajte toplotu na srednju da biste podstakli zgušnjavanje. Stavite prokulice u rernu i pecite ih 12-15 minuta ili dok blago ne porumene i ne omekšaju. Promešajte ih jednom za to vreme.
Paralelno dodajte testeninu u ključalu vodu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer želite da testenina i prokelj budu gotovi otprilike u isto vreme.
Kada se skuva, testeninu ocedite i dodajte direktno u sos, zajedno sa polovinom prokelja. Promešajte da se sjedine. Začinite sa malo više veganskog parmezana za dodatnu aromu.
Poslužite sa preostalim prokeljom uz tost hleb od belog luka i svežu salatu po izboru (najbolje zelena salata).
Ovo jelo je najlepše ako se servira sveže, ali i ostaci se dobro drže u frižideru dva tri dana.
(ona)
Preporučujemo

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

BESNOSLOVNA CIFRA - HRVATI "NAVALILI": Koliko će Tompson zaraditi od koncerta na zagrebačkom hipodromu?
HRVATSKI pevač je u promet pustio 19.000 komada odeće, koji su razgrabljeni u rekordnom roku. Prema nekim izvorima, od koncerta će ukupno zaraditi 20 miliona evra
15. 06. 2025. u 10:33
Komentari (0)