ŠATOBRIJAN - ČUVENI FRANCUSKI SPECIJALITET: Ispržite mekano i sočno meso poput profesionalaca
Ako želite da napravite francuski specijalitet potrebni su vam biftek i začini. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a ovako pripremljeno meso se najčešće služilo uz pečurke.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 450 g bifteka
- 3 kašike neslanog putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 1/2 šolje suvog crvenog vina
- 1/2 šolje sosa (ispod su napisani sastojci i priprema)
- 1 kašika svežeg estragona, seckanog (ili 2 kašičice osušenog)
Za sos:
- 1 lovorov list
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1/2 veze peršuna
- 8-10 celih zrna bibera
Još:
- 2 kašike putera
- 1 crni luk
- 50 g zelenog celera
- 50 g šargarepe
- 50 g brašna
- 300 ml goveđeg bujona
Priprema:
Za sos: Uzmite gazu i na nju stavite lovorov list, timijan, peršun i biber u zrni. Podignite ivice na gore i vežite koncem, da napravite kao kesicu. U šerpi istopite puter, pa dodajte secani crni luk, celer i šargarepu. Dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Zatim sipajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, neprestano mešajte i pazite da ne zagori. Sipajte i bujon (200 ml), pa promešajte. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim smanjite temperaturu i dodajte onu kesicu od gaze. Kuvajte još nekih 20 minuta ili dok se tečnost malo ne redukuje. Sklonite šerpu sa šporeta i izvadite kesicu od gaze. Zatim procedite kroz sito i sipajte presotali bujon (100 ml). Promešajte i vratite šerpu na šporet, kao i kesicu, pa kuvajte oko 50 minuta ili dok se ne smanji tečnost. Izvadite kesicu i ponovo procedite sos. Začinite još ako je potrebno i sos je spreman.
Lepo posolite i pobiberite biftek, pa u tiganju istopite puter (2 kašike) i dodajte maslinovo ulje. Stavite meso i pržite prvo 3 minuta bez pomeranja, a onda pažljivo okrećite i pržite biftek sa svih strana (nemojte skroz da ispržite meso). Prebacite mesu u zagrejanu rernu i stavite samo na rešetku, a ispod stavite pleh. Pecite meso na 190°C oko 15-25 minuta (u zavisnosti kako želite da bude pečeno). Izvadite meso i stavite na tacnu, pa prekrijte alu folijom. Ostavite da odmori 15 minuta. U tiganj u kojem ste pržili meso propržite i sitno seckani crni luk. Kada on omekša sipajte vidon i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim krčkajte sve dok se tečnost ne smanji, pa dodajte pripremljeni sos. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte preostali puter i estragon. Promešajte i posolite i pobiberite.Služite sa pečenim krompirom, kao i pripremljenim sosom.
(stvarukusa)
Preporučujemo
 
                    
                    RECEPT ZA PILETINU NA MAĐARSKI NAČIN: Lepši i sočniji ručak sigurno niste probali (VIDEO)
13. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
 
                    
                    UKUSAN I SOČAN RUČAK ZA PRAVI GURMANSKI UŽITAK: Karađorđeva šnicla
12. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
 
                    
                    UKUSAN RUČAK KOJI ĆE I DECA OBOŽAVATI: Loptice od pire krompira punjene mesom i sirom
31. 01. 2025. u 09:00
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)