2 NAJLEPŠA RECEPTA ZA KISELI KUPUS: Najukusniji ručak zimi, a možete se jesti i do 7 dana i da vam ne dosadi

03. 02. 2025. u 11:00

NEMA ništa lepše od ukusnog obroka, koji se može jesti do 7 dana

2 НАЈЛЕПША РЕЦЕПТА ЗА КИСЕЛИ КУПУС: Најукуснији ручак зими, а можете се јести и до 7 дана и да вам не досади

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim. Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata.

Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.

On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.

 

1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice, šunka)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašičice suvog začina

Foto: Shutterstock

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.

Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte.

Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suvi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

 

2. Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 300 g suvih svinjskih rebaraca ili suve svinjetine
  • 100 g suvih šljiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica kvasca
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu

Foto: Shutterstock

Priprema:

U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso iseckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode.

Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

(glossy.espreso)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PLANIRAM SVOJU SAHRANU Voditeljka o teškoj bolesti

"PLANIRAM SVOJU SAHRANU" Voditeljka o teškoj bolesti

ZVEZDA rijaliti emisije „The Real Houswives of Beverly Hills“ i voditeljka Tedi Melankamp (43), suočava se s teškom bolešću. Operisala je tumor na mozgu, ali se bolest proširila i na pluća. Tedi je otkrila da njen otac, rok legenda Džon Melankamp (73), već planira njenu sahranu.

15. 06. 2025. u 21:19

Komentari (0)

ŠEŠELJ O BOLNOJ ISTINI: Predsednik SRS otkrio zašto je Kijev danima izbegavao razmenu tela poginulih vojnika