NAJBOLJI RUČAK SA KISELIM KUPUSOM: Podvarak, bogat i aromatičan obrok koji greje dušu
PODVARAK je jedno od onih jela koja evociraju uspomene na miris i toplinu doma. Kao jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje, on savršeno spaja jednostavne sastojke i bogate ukuse.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa (može i 1,5 kg, zavisi od željene količine)
- 500 g svinjetine (npr. but ili krmenadle) ili suvo meso (npr. sušena slanina ili kobasica)
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
- 3-4 kašike ulja ili masti
- 200 ml pasiranog paradajza
- 100 ml vode ili bujona
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte kiseli kupus. Možete ga iseći na veće komade, zavisno od toga kako volite da izgleda u jelu. Isecite svinjetinu (ili suvo meso) na kocke ili trake. Ako koristite kobasicu, iseckajte je na kolutove.
U velikoj šerpi zagrejte ulje ili mast. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast (oko 5-7 minuta). Dodajte meso (ili kobasicu) i propržite ga sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Dodajte mlevenu papriku, lovorov list, so i biber. U šerpu sa prženim mesom dodajte iseckani kupus. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte pasirani paradajz, a ako je jelo suvo, dodajte malo vode ili bujona. Pokrijte šerpu i kuvajte podvarak na srednje niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući. Ako je potrebno, dolijte malo vode kako se kupus ne bi zalepio za dno. Podvarak možete pripremiti i u rerni: nakon što sve sjedinite, stavite u vatrostalnu posudu i pecite 30-45 minuta na 180°C. Jelo je gotovo kada kupus postane mekan, a meso sočno i dobro skuvano. Na kraju, proverite začine i po potrebi dodajte još soli i bibera. Podvarak možete servirati kao glavno jelo, a uz njega se odlično slažu domaći hleb, pire krompir ili kuvani krompir.
(24sedam)
Preporučujemo

NAJBOLjI RECEPT ZA PRAVU SRPSKU SARMU: Spremite je brzo i jednostavno
02. 11. 2024. u 09:50

JAGNjETINA NA ZLATIBORSKI NAČIN: Jelo koje jednostavno morate da probate
20. 11. 2024. u 09:00

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

"PLANIRAM SVOJU SAHRANU" Voditeljka o teškoj bolesti
ZVEZDA rijaliti emisije „The Real Houswives of Beverly Hills“ i voditeljka Tedi Melankamp (43), suočava se s teškom bolešću. Operisala je tumor na mozgu, ali se bolest proširila i na pluća. Tedi je otkrila da njen otac, rok legenda Džon Melankamp (73), već planira njenu sahranu.
15. 06. 2025. u 21:19
Komentari (0)