SA UKUSOM LIMUNA I MORA: Piletina lemonato, savršen obrok za ove vrele dane

Бојана Јовановић

31. 08. 2024. u 09:30

IZ Grčke stiže specijalitet piletina lemonato, koji predstavlja pravi lagani ručak, tako da potpuno odgovara vrelim letnjim danima kada se ne može obilno jesti.

СА УКУСОМ ЛИМУНА И МОРА: Пилетина лемонато, савршен оброк за ове вреле дане

Foto Shutterstock

Maslinovo ulje uz limun, pomešano sa više začina karakterističnim za primorje, daje ovom jelu pravi grčki šmek.

Potrebno je:

- 2 pileća bela mesa od po 400 g
- 2-3 kašike brašna
- kašičica majčine dušice
- kašičica majorana
- kašičica ruzmarina
- 0,5 dl maslinovog ulja
- dl belog vina
- sok od limuna
- 3-4 krompira
- 0,5 dl maslinovog ulja
- so

Priprema piletine lemonato

Pileća bela mesa očistite od kožice i kostiju, operite ih i posušite. Zatim svaki file posolite i uvaljajte u brašno, pa potom i u mešavinu majčine dušice, bosiljka, majorana i ruzmarina. U šerpi zagrejte maslinovo ulje i na njemu kratko propržite pripremljene filee. Onda nalijte belim vinom, poklopite šerpu i dinstajte 15-ak minuta na umerenoj vatri. Kada vino ispari, dodajte sok od limuna i dinstajte još 2-3 minuta. U međuvremenu obarite krompir u ljusci, oljuštite ga i isecite uzduž na polovine.

Posolite ga i propržite na zagrejanom maslinovom ulju, 6-7 minuta. Piletinu lemonato služite uz propržen kuvani krompir i salatu od paradajza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA POSLA! Ameri zatečeni, evo gde je Nikola Jokić otišao posle čuda Denvera u Oklahomi (VIDEO)