HAJDUČKA TEPSIJA: Tradicionalno jelo iz Hercegovine, sočna teletina sa crnim lukom i belim vinom
Ovaj gurmanski specijalitet se sprema sa teletinom i crnim lukom, a lagano se krčka u vinu sa začinima. Danas je ovaj recept pomalo zaboravljen, zato vam predlažemo da ga napravite i saznate zašto je ovo jelo bilo toliko popularno nekada.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1,5 kg teletine
- 1,5 kg crnog luka
- 3 zelene paprike
- 2 veze peršuna
- 7 čenova belog luka
- 300 ml belog vina
- 150 ml vode
- 3 kašike ulja
Priprema:
Komad teletine posolite i pobiberite, pa zasecite na više mesta. U svaki prorez ubacite čenove belog luka unutra. Zatim ga stavite u nauljenu zemljanu tepsiju. Preko poređajte crni luk isečen na rebarca.
U činiji pomešajte iseckani peršun i papriku, pa dobro posolite i pobiberite. Zatim sipajte belo vino, ulje i vodu. Promešajte, pa dobijenom marinadom prelijte meso.
Poklopac zemljane posude prvo potopite 10 minuta u hladnu vodu, pa poklopite posudu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S oko sat vremena i 15 minuta. Za to vreme ne skidajte poklopac.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KROMPIR I MESO KAKO SU IH SPREMALE NAŠE BAKE: Tradicionalni turski ručak (VIDEO)
29. 11. 2023. u 15:05

10 NAJBRŽIH POSNIH RECEPATA: Za ručak, prave se za 15 minuta i siti ste ceo dan
29. 11. 2023. u 13:53

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)