KUS-KUS S JAGNJETINOM I POVRĆEM: Recept za gurmanski ručak
Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće

FOTO: Promo
Potrebno je za sos:
- nekoliko komada jagnjetine,
- 2 glavice narendanog crnog luka,
- 2 čena narendanog belog luka, šoljica leblebija (potopljene dan pre),
- 1 narendani paradajz,
- kašika paste od paradajza,
- 8 šargarepa,
- 125 g maslaca,
- 1 stabljika celera,
- 3 kašike ulja,
- so,
- biber,
- kašika crvene slatke ili ljute paprike,
- kašika mešavine začina ras-el-hanut (ako imate),
- kašika kurkume,
- 1/2 kašike cimeta,
- kašičica mlevenog korijandera,
- čili po ukusu (može i bez njega),
- tikvica.
Za kus-kus:
- 3 šolje kus-kusa srednje veličine zrna,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- voda,
- 2 kašičice soli,
- 3 kašike pročišćenog maslaca
U loncu dinstajte luk, beli luk, začine i meso na ulju, najmanje 10 minuta, dok meso ne porumeni a luk ne postane providan. Zatim dodajte 1,5 l vode i leblebije. Ostavite da se kuva. Pre nego što meso bude gotovo dodajte šargarepu isečenu na veće komade i prokuvajte. Zatim dodajte tikvicu i po potrebi još vode, da dobijete dovoljno sosa. Nakon što su meso i povrće skuvani, izvadite meso i stavite ga na tanjir. Onda pripremajte kus-kus tako što ćete semenke, za početak, isprati hladnom vodom. Prespite ih u veću posudu, dodajte kašiku ulja i izmesite rukama sve dok više ne bude grudvica. Ostavite kus-kus na sobnoj temperaturi dok se dobro ne hidrira. Kuvajte ga na pari u posebnoj posudi za kuvanje kus-kusa oko 20 minuta, dok ne počne para da izlazi na vrhu. Posle 20 minuta kus-kus prebacite u veliku dublju posudu. Posolite ga i poprskajte s malo vode, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ponovo stavite kus-kus na paru da se kuva po drugi put.
Kuvajte 20 minuta nakon što počne da izlazi para. Ponovo stavite u dublju posudu i poprskajte sa malo vode u koju ste dodali so. Još jednom ponovite postupak kuvanja kus-kusa na pari, oko 20 minuta.
Na kraju stavite u dublju posudu i dodajte pročišćeni maslac (možete dodati mešavinu pročišćenog maslaca i maslinovog ulja ili samo maslinovo ulje) i blago mešajte. Kus-kus mora biti bez grudvica i da se svako zrno odvaja za sebe. Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće.

"DOBRO SMO UPOZNATI SA DOGAĐAJIMA U SRBIJI" Medvedev optužio Zapad za organizovanje protesta u drugim zemljama
ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije i predsednik stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev optužio je danas zapadne zemlje da organizuju proteste i mešaju se u izborne procese drugih zemalja da bi održale svoju dominaciju.
31. 07. 2025. u 17:01

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

BLOKIRAO PROMETNU ULICU: Kad su videli ko je za volanom, niko nije smeo ni da priđe! (VIDEO)
NEODGOVORNI vozač "honde" blokirao je nedavno ulicu ispred mumbajskog tržnog centra Lokhandvala, međutim kada su ostali vozači prišli da ga pitaju ga kako se to ponaša i zatraže od njega da skloni vozilo, usledio je pravi šok.
31. 07. 2025. u 17:34
Komentari (0)