STARI OBIČAJ JE DA SE NA STOLU NAĐE OVIH 7 JELA: Saznajte šta treba da se nađe na trpezi za Božić

Novosti online

04. 01. 2024. u 16:30

BOŽIĆ je najradosniji praznik. Prvi dan je uvek 7. januara, a praznuje se tri dana. Ljudi se pozdravljaju: "Hristos se rodi!", a otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!" Na Božić, rano ujutru, u kuću dolazi specijalni gost (to se obično dogovori sa domaćinom). On se zove položajnik ili polažajnik. Smatra se da će ta osoba cele naredne godine donositi sreću u kuću. Porodica se obično okuplja za ručkom, a pre toga se lomi česnica.

СТАРИ ОБИЧАЈ ЈЕ ДА СЕ НА СТОЛУ НАЂЕ ОВИХ 7 ЈЕЛА: Сазнајте шта треба да се нађе на трпези за Божић

Foto Shutterstock

Stari običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete. Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.

Suvo voće i urme

Obavezni su i na božićnoj, ali i na trpezi za Badnje veče. Možete da služite kao dekoraciju, ali i slatku užinu.

Česnica 

Česnica je pogača koja se mesi bez kvasca, a u nju se obavezno stavlja novčić. Vrti se u krug i lomi pre ručka, a smatra se da će osoba koja izvuče novičić imati sreće i novca. Takođe možete da stavite drvo drena ili neku žitaricu, za zdravlje i bolje useve. 

Predjelo

Za predjelo se obično služe suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. To jedite uz česnicu, a možete da napravite i neku pitu. 

Salata

Na prazničnoj trpezi nezaobilazne su ruska ili mimoza. Ukoliko želite da napravite neku drugu probajte kupus salatu koja se pravi malo drugačije, a odlična je uz pečenje. A i pečene paprike su dobro rešenje.

Čorba ili supa

Pre glavnog jela obično se služi čorba ili supa, a najpoznatije su domaća sa rezancima ili sa knedlama. Ako se odlučite za čorbu onda obavezno poslužite teleću.

Sarma

Bez sarme ne može da prođe nijedna svečana ili praznična trpeze zimi, a ona se služi pre pečenja.

Pečenje

Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a možete da ga ispečete sami kod kuće.

(StvarUkusa/Mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao