STARI OBIČAJ JE DA SE NA STOLU NAĐE OVIH 7 JELA: Saznajte šta treba da se nađe na trpezi za Božić
BOŽIĆ je najradosniji praznik. Prvi dan je uvek 7. januara, a praznuje se tri dana. Ljudi se pozdravljaju: "Hristos se rodi!", a otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!" Na Božić, rano ujutru, u kuću dolazi specijalni gost (to se obično dogovori sa domaćinom). On se zove položajnik ili polažajnik. Smatra se da će ta osoba cele naredne godine donositi sreću u kuću. Porodica se obično okuplja za ručkom, a pre toga se lomi česnica.

Foto Shutterstock
Stari običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete. Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.
Suvo voće i urme
Obavezni su i na božićnoj, ali i na trpezi za Badnje veče. Možete da služite kao dekoraciju, ali i slatku užinu.
Česnica
Česnica je pogača koja se mesi bez kvasca, a u nju se obavezno stavlja novčić. Vrti se u krug i lomi pre ručka, a smatra se da će osoba koja izvuče novičić imati sreće i novca. Takođe možete da stavite drvo drena ili neku žitaricu, za zdravlje i bolje useve.
Predjelo
Za predjelo se obično služe suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. To jedite uz česnicu, a možete da napravite i neku pitu.
Salata
Na prazničnoj trpezi nezaobilazne su ruska ili mimoza. Ukoliko želite da napravite neku drugu probajte kupus salatu koja se pravi malo drugačije, a odlična je uz pečenje. A i pečene paprike su dobro rešenje.
Čorba ili supa
Pre glavnog jela obično se služi čorba ili supa, a najpoznatije su domaća sa rezancima ili sa knedlama. Ako se odlučite za čorbu onda obavezno poslužite teleću.
Sarma
Bez sarme ne može da prođe nijedna svečana ili praznična trpeze zimi, a ona se služi pre pečenja.
Pečenje
Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a možete da ga ispečete sami kod kuće.
(StvarUkusa/Mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)