EGZOTIČNI KREMASTI SOS OD KIKIRIKIJA: Brz, aromatičan i neodoljivo kremast

Milena Tomasevic

27. 09. 2025. u 17:41

Kombinacija putera od kikirikija, sveže limete, sojinog sosa i blage ljutine stvara savršen balans – slatko, slano, kiselo i pikantno u jednom zalogaju. Za manje od 10 minuta dobićete kremasti sos koji se sjajno slaže sa testeninom, salatama, povrćem, rolnicama ili čak grilovanim mesom i tofuom.

ЕГЗОТИЧНИ КРЕМАСТИ СОС ОД КИКИРИКИЈА: Брз, ароматичан и неодољиво кремаст

FOTO: Novosti

Sastojci:

  • 3 kašike putera od kikirikija 
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika soka od limete
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa
  • 1 čen belog luka (presovan ili rendan)
  • 1/2 kašičice sveže rendanog đumbira (po želji)
  • 1/2 kašičice čili pahuljica ili prstohvat čili papričice
  • 2–4 kašike tople vode (za razređivanje)
  • 1 kašičica susamovog ulja (opciono, za jači ukus)
  • svež korijander ili peršun za posipanje

Priprema:

U srednjoj činiji sjedinite puter od kikirikija, soja sos, sok limete i med. Mešajte dok ne postane glatko. Dodajte beli luk, đumbir, čili i susamovo ulje, pa sve dobro promešajte. Postepeno ulivajte toplu vodu – počnite sa 2 kašike i mešajte dok ne dobijete kremastu, blago tečnu teksturu. Ako želite ređi sos (npr. za salatu), dodajte još. Probajte i prilagodite – treba da bude savršeni balans slatkog, slanog, kiselog i ljutog. Poslužite posuto svežim korijanderom ili peršunom.

Čuvanje:

Čuvajte sos u staklenoj tegli ili zatvorenoj posudi u frižideru do 5 dana. Pre upotrebe dobro promešajte – prirodno je da se malo razdvoji.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub