ZA SAVRŠENO KREMAST RIŽOTO KOJI SE SLUŽI U RESTORANIMA: Profesionalni kuvari u pirinač dodaju 1 kašiku ovog sastojka

Новости онлајн

21. 07. 2025. u 11:40

SAVRŠENO kremast rižoto nije slučajnost – iza njega stoji precizna tehnika, pažljivo birani sastojci i jedan mali, ali moćan trik koji koriste profesionalni kuvari.

ЗА САВРШЕНО КРЕМАСТ РИЖОТО КОЈИ СЕ СЛУЖИ У РЕСТОРАНИМА: Професионални кувари у пиринач додају 1 кашику овог састојка

Foto: Printskrin Youtube/ Vincenzo's Plate

Dok se mnogi kod kuće muče da dobiju onu svilenkastu teksturu kakva se služi u vrhunskim restoranima, majstori kuhinje imaju tajnu: kašika maslaca koja se dodaje na samom kraju kuvanja.

Ovaj jednostavan korak poznat je u gastronomiji pod francuskim terminom mantecare, i podrazumeva energično mešanje hladnog maslaca u gotovo jelo, neposredno pre serviranja.

Maslac se tada polako topi, obavija svako zrno riže i stvara bogatu, sjajnu i kremastu strukturu.

Naravno, dobar rižoto ne zavisi samo od maslaca. Ključni su i vrsta riže (najčešće arborio ili carnaroli), stalno mešanje, kao i dodatak parmezana, ali upravo maslac na kraju čini završni korak koji sve zaokružuje.

Ovo je trik koji nikada ne preskaču ni najiskusniji italijanski kuvari, a rezultat je jelo koje istovremeno odiše elegancijom i toplinom – praznik za nepce.

Znači, sledeći put kada kuvate rižoto, ne zaboravite – jedna kašika hladnog maslaca može napraviti razliku između prosečnog i savršenog tanjira.

Probajte! 👌

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI: Janik Siner ima novu devojku, šta mislite odakle je? (FOTO)