ZA SAVRŠENO KREMAST RIŽOTO KOJI SE SLUŽI U RESTORANIMA: Profesionalni kuvari u pirinač dodaju 1 kašiku ovog sastojka
SAVRŠENO kremast rižoto nije slučajnost – iza njega stoji precizna tehnika, pažljivo birani sastojci i jedan mali, ali moćan trik koji koriste profesionalni kuvari.

Foto: Printskrin Youtube/ Vincenzo's Plate
Dok se mnogi kod kuće muče da dobiju onu svilenkastu teksturu kakva se služi u vrhunskim restoranima, majstori kuhinje imaju tajnu: kašika maslaca koja se dodaje na samom kraju kuvanja.
Ovaj jednostavan korak poznat je u gastronomiji pod francuskim terminom mantecare, i podrazumeva energično mešanje hladnog maslaca u gotovo jelo, neposredno pre serviranja.
Maslac se tada polako topi, obavija svako zrno riže i stvara bogatu, sjajnu i kremastu strukturu.
Naravno, dobar rižoto ne zavisi samo od maslaca. Ključni su i vrsta riže (najčešće arborio ili carnaroli), stalno mešanje, kao i dodatak parmezana, ali upravo maslac na kraju čini završni korak koji sve zaokružuje.
Ovo je trik koji nikada ne preskaču ni najiskusniji italijanski kuvari, a rezultat je jelo koje istovremeno odiše elegancijom i toplinom – praznik za nepce.
Znači, sledeći put kada kuvate rižoto, ne zaboravite – jedna kašika hladnog maslaca može napraviti razliku između prosečnog i savršenog tanjira.
Probajte! 👌
(Stil)
Preporučujemo

RASKOMADAO TELA GEJ PARA, GLAVE STAVIO U ZAMRZIVAČ: Poroti se smučilo zbog monstruoznog snimka, jedan nije došao na suđenje (FOTO)
KOLUMBIJSKI državljanin Jostin Andres Moskera (35) proglašen je krivim za dvostruko ubistvo u slučaju koji je šokirao britansku javnost.
21. 07. 2025. u 18:43

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)