BEŠAMEL SOS: Super ide uz meso i povrće i daje šmek svakom jelu

Jovana Vasić

16. 05. 2025. u 08:30

Ide uz mnoga jela, meso, ribu. Nazivaju ga još i belim sosom i glavni je sastojak za pravljenje drugih soseva.

БЕШАМЕЛ СОС: Супер иде уз месо и поврће и даје шмек сваком јелу

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 600 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 70 g putera
  • so
  • biber 

Priprema:

U šerpu ili dublji tiganj stavite puter koji je omekšao, pa ga rastopite na umerenoj vatri, a zatim dodajte brašno i lagano mešajte, da se sve lepo sjedini. Mleko zagrevajte, ali vodite računa da ne proključa. Skinite posudu sa šporeta pre nego što mleko proključa. U tankom mlazu, lagano, ulivajte mleko u posudu sa puterom i brašnom, sve vreme mešajući žicom za mućenje. Temperatura ringle bi trebalo da bude na srednjoj jačini. Nemojte sipate svu količinu mleka odjednom. Tajna kremastog bešamela je u postepenom dolivanju mleka u maslac i brašno. 

Pred kraj kuvanja u sos sipajte so i po želji dodajte sveže mleveni biber ukoliko volite da malo bude ljući i muskatni oraščić za posebnu aromu.

(trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAVRŠENA OBNOVA MALIH HE „VUČJE“ I „JELAŠNICA“