KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆE PIŠKOTE: Postupak pripreme je jednostavan i brz, a ispadnu ukusnije nego kupovne
Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne kolače, ali piškote su ukusni keksići koji se mogu jesti i sami. Priprema je brza i laka, a ovaj recept će vam dokazati da mnogo toga možemo pripremiti i kod kuće.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 50 g oštrog brašna
- 30g skrobnog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 mala kašičica praška za pecivo
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca dok ne postanu penasta, pa polako dodajte polovinu pripremljene količine šećera (30 g) i vanilin šećer.
Belanca umutiti mikserom dok se ne stvrdnu i ne počnu da prelaze u sneg. Nastavite da mutite uz dodavanje druge polovine šećera (30 g) u nekoliko navrata. Na kraju ćete dobiti čvrst sneg.
Sneg polako umešati u žumanca. Pomešajte višenamensko i skrobno brašno i prašak za pecivo u činiji, a zatim prosejte kroz sito na smesu žumanca i snega. Polako sjedinite sve sastojke laganim mešanjem.
Pleh obložiti masnim papirom. Pripremite kesu za ukrašavanje torte (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate, možete koristiti običnu kesu za zamrzivač, odsecite jedan vrh. Rupa na vrhu ne bi trebalo da bude šira od vrha vašeg palca.
Pripremljenu smesu stavite u kesu i od nje oblikujte piškote. Sami birajte veličinu piškota, ali pazite da ostavite dovoljno prostora između svakog od njih jer će tokom pečenja rasti i širiti se.
Stavite u rernu zagrejanu na 170 stepeni i pecite dok piškote ne dobiju zlatnožutu boju, oko 10 minuta. Kada izađu iz rerne, još uvek će biti malo mekane na dodir, ali će se posle hlađenja stvrdnuti i postati vazdušasti, baš kao piškote iz prodavnice.
Savet: Tople piškote možete uvaljati u granulirani šećer ili sačekati da se ohlade pa ih posuti šećerom u prahu, kakaom ili otopljenom čokoladom.
(krstarica)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

FENOMENALNA KEKS TORTA: Ukus koji mnogi obožavaju
30. 12. 2024. u 11:00Novosti online

PEČENI KOLAČ OD SIRA: Odličan desert u savršenom slatko-slanom spoju
23. 01. 2025. u 16:00Novosti online

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - RAZVELA SE GAGA: Proces dug 13 meseci, PROMENILA prezime, a Toni ima novu devojku i to milionerku
PAPIRI za razvod pevačice Dragane Mirković i Tonija Bijelića su potpisani, a brakorazvodni postupak je okončan posle nešto više od godinu dana.
29. 04. 2025. u 14:20 >> 14:21
Komentari (0)