DA PRSTE POLIŽETE: Evo kako da spremite savršeno ukusan pečeni krompir
MALO je osoba koje ne vole pečeni krompir, o čemu svedoče i stotine različitih načina za njegovu pripremu.
Foto Shutterstock
A kako da bude što ukusniji kada ga izvadite iz rerne? Mnogi greše kada sirov krompir stavljaju da se peče, jer on je pun vode i biće mu potrebno znatno više vremena da bude gotov nego ako ga prethodno kratko obarite.
Očistite ga i celog ubacite u ključalu vodu, pa kada bude dopola kuvan izvadite ga, dobro ocedite i pažljivo isecite na komade željene veličine. Ako želite hrskaviji krompir, ubacite ga u pleh podmazan maslinovim uljem, svinjskom, odnosno pačjom mašću ili masnoćom preostalom od pečenja mesa, a ukoliko pre birate lakše pranje sudova nego hrskavost, pleh obložite pek-papirom.
U oba slučaja vodite računa o tome da se komadi krompira ne dodiruju. Rernu zagrejte na 225 stepeni, ubacite krompir, smanjite temperaturu na 200 i nakon 20 minuta izvadite pleh i okrenite kriške, da bi se zapekle i sa druge strane. Tada možete dodati i beli luk ili začine po želji. Vratite pleh u rernu, ali sada u njen gornji deo, a ne na sredinu.
Pecite još 15-20 minuta uz povremeno mešanje i poslužite odmah, dok je još topao. Ukoliko imate rernu sa ventilatorom sve vreme ostavite pleh na srednjoj visini i pecite odmah od početka na 200 stepeni. U tom slučaju biće nešto brže gotov, a okretanju kriški pribegnite posle 15, a ne 20 minuta.
Preporučujemo
TRAMP DONEO ODLUKU: Povlači ambasadore i diplomate iz okruženja Srbije
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata sa ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu.
22. 12. 2025. u 10:32
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
"SAD JE TITO ODJEDNOM POBIO JADNE HRVATE..." Vedrana o bivšoj državi: "Sve sam više Jugoslovenka kako vreme odmiče!"
VEDRANA ne bira reči kada govori o vremenu Jugoslavije...
24. 12. 2025. u 09:52
Komentari (0)