TOPAO ZAGRLJAJ ITALIJANSKOG JELA SAVRŠEN JE ZA HLADNIJE DANE: Kremasta palenta sa šampinjonima i sirom
KREMASTA palenta sa šampinjonima i sirom je sočan, topli obrok koji ćete brzo da napravite.

Foto Shutterstock
Kremasta palenta je bogata sirom i uz to se pravi sa kuvanim kestenjem.
Sastojci:
* 250 g šampinjona
* 2 kašičice maslinovog ulja
* 1 čen belog luka, narezan
* 1 grančica ruzmarina, iseckani listovi
* 100 g kuvanog kestenja
* 100 ml punomasnog mleka
* 100 g palente koja se brzo kuva
* 30 g slanog putera
* 25 g parmezana, narendanog
* 100 g tvrdog sira, isečenog na male kockice
Recept za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom:
Korak 1:
Zagrejte tiganj
Za kremastu palentu sa šampinjonima i sirom zagrejte veliki tiganj sa poklopcem na jakoj vatri. Dodajte šampinjone i pržite oko 3 minuta, uz malo mešanja, dok ne porumene i ne počnu da puštaju tečnost.
Korak 2:
Dodajte beli luk i kestenje
Smanjite temperaturu na srednju, pa dodajte ulje, beli luk, ruzmarin i kestenje. Kuvajte nekoliko minuta, mešajući, dok ne zamiriše. Dodajte kašiku vode, poklopite i sklonite sa vatre. Ostavite da se hladi 10 minuta.
Korak 3:
Skuvajte palentu
U međuvremenu sipajte mleko u šerpu sa 400 ml vode i prstohvatom soli i stavite da provri. Smanjite vatru na nisku, sipajte palentu uz mešanje, pa kuvajte 5-8 minuta uz stalno mešanje dok se ne zgusne i odvoji od ivica tiganja. Umešajte puter, parmezan i pola sira i začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite mešavinu pečuraka, pa je kašikom posipajte preko palente, zajedno sa sokovima koji su ostali u tiganju. Uživajte u kremastoj palenti sa šampinjonima i sirom!
(StvarUkusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)