ODUŠEVIO DOMAĆICE NA MREŽAMA: Simit - Turski đevrek

Новости онлајн

14. 07. 2025. u 14:00

TURSKI đevrek, hrskav i sočan, ukusa bez mane.

ОДУШЕВИО ДОМАЋИЦЕ НА МРЕЖАМА: Симит - Турски ђеврек

Foto Profimedia

Turski đevrek, pravi se lako, a savršen za doručak. 

Sastojci:

 Za testo:  

* 500 g brašna
* 1 kašičica soli
* 1 kašika šećera
* 1 kesica suvog kvasca (7 g)
* 250 ml tople vode
* 2 kašike maslinovog ulja

 Za premazivanje:  

* 100 ml vode
* 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
* 150 g susama

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa šećerom u mlakoj vodi, pa ostavite 10 minuta da se aktivira.

Onda dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko i elastično testo. Pokrijte ga i pustite sat vremena da naraste.

Podelite nadošlo testo na 6–8 jednakih delova. Razvaljajte svaki deo u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, potom formirajte krug.

Spojite dobro prstima  spojeve.Zasebno pomešajte vodu i pekmez.

Susam lagano tostirajte u suvom tiganju. Đevreke prvo umačite u mešavinu pekmeza i vode, pa valjajte u susam sa svih strana.

Poređajte đevreke na pleh obložen pek papirom.

Pustite ih oko 15 minuta da odmore. Pecite oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Prijatno!

(Trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KEJT MIDLTON ODUŠEVILA U KREACIJI SRPSKE DIZAJNERKE: Evo kako je kraljevska porodica ukrala sve poglede na Vimbldonu! (FOTO)