POSNA PITA SA SPANAĆEM: Sočna i slasna, za savršeno jutro
Pitu možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo ili prilog. Idealna je za obroke tokom posta jer je hranljiva i ukusna.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Kore za pitu 500 g
- Sveži spanać 500 g
- Crni luk 2 srednja
- Beli luk 3 čena
- Šargarepa 1 veća
- Tofu 300 g (po želji)
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- Prašak za pecivo 1 kašičica
- Limunov sok 1 kašika
- Mineralna voda 3-4 kašike
- Biljno ulje 3-4 kašike
- Susam za posipanje
Priprema:
Operite i očistite svež spanać. Ako koristite smrznuti spanać, prethodno ga odmrznite i dobro ocedite višak vode. U velikoj posudi propržite crni luk na malo vode (ili ulja), dok ne postane providan, zatim dodajte beli luk i kratko propržite. Dodajte spanać i narendanu šargarepu (ako koristite) u posudu i kuvajte dok spanać ne uvene i sva tečnost ispari. To će trajati otprilike 5-7 minuta. Dodajte izmrvljen tofu (ako koristite), so, biber i limunov sok po ukusu. Dinstajte još 2-3 minuta, zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U činiji pomešajte mineralnu vodu i biljno ulje (ako koristite) sa praškom za pecivo. Ovim ćete prskati kore da ih omekšate i spojite.
Uzmite prvi list kore i stavite ga na radnu površinu. Lagano poprskajte mešavinom mineralne vode i ulja (ili vode). Stavite drugi list kore preko prvog. Ponovo poprskajte mešavinom. Na drugi list stavite deo fila od spanaća i ravnomerno ga rasporedite. Urolajte kore sa filom po dužini i stavite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Zagrejte rernu na 180°C. Premažite svaku rolnu sa malo više mešavine mineralne vode i ulja (ili samo vode) i pospite susamom (opciono). Pecite pitu u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
(superrecepti)
Preporučujemo
 
                    
                    TRADICIONALNA VRANjANSKA PITA: Samsa sa mileramom od gotovih kora
15. 03. 2025. u 07:00
 
                    
                    PITA SA SIROM I ŠUNKOM IZ TIGANjA: Sprema se očas posla, a uživa u svakom zalogaju
14. 03. 2025. u 07:00
 
                    
                    FENOMENALNA POSNA SUVA PITA: Desert za svaku priliku
08. 03. 2025. u 12:30Jovana Vasić
 
                    
                    SLANA GRIZ PITA SA SIROM: Recept koji ćete praviti iznova i iznova (VIDEO)
26. 02. 2025. u 14:00Jovana Vasić
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)