ČAIJE - ČUVENO NIŠKO PECIVO: Mekano testo sa nadevom od sira
Čaije su čuveno niško pecivo zbog kog se nekada čekao red u pekari. Podseća na pitu, ali se pravi od testa kao za hleb, a ovo pecivo se puni nadevom od sira.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 25 g kvasca
- 150 ml ulja
- 1/2 kašike soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml tople vode + malo mlake vode
- Za nadev:
- 300 g sira
- 2 jajeta
- 8 kašika ulja
Priprema:
Razmutite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Potom dodajte so, ulje i toplu vodu. Postepeno dodajte brašno i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Potom premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom. Premažite uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Zatvorite rukom ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Ostavite pecivo na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta, pa pecite na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene.
(Stvarukusa/mondo)
Preporučujemo
OVAKVU DO SADA NISTE JELI: Gibanica sa sirom, hrskava kora i testo meko kao duša
07. 02. 2024. u 11:00
PITA MAFINI SA SIROM: Sprema se brzo, za razna posluženja (VIDEO)
11. 08. 2023. u 14:37
ZELENSKI SAZVAO ČITAV GENERALŠTAB: Izdao hitno naređenje, tek sada sledi haos na frontu u Ukrajini
UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski hitno je sazvao sastanak sa visoko pozicioniranim zvaničnicima Generalštaba i vojske zbog situacije na frontu, navodi britanski ekspert Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.
04. 05. 2024. u 20:06
U NEDOUMICI STE? "Vaskrse" ili "voskrese"? Ovako se pravilno čestita Uskrs ili Vaskrs?
U SUSRET najvećem pravoslavnom prazniku, pokušaćemo da razbijemo nedoumice oko toga kako je pravilno čestitati Uskrs odnosno Vaskrs.
04. 05. 2024. u 21:16
POSLE OPTUŽBI DA KRIJE NACIONALNOST I VEROISPOVEST: "Ja sam Srpkinja, krstiću sina u Hramu!" Maja Berović o PRAVOM imenu i poreklu
"JA SAM Srpkinja i ponosim se time!"
01. 05. 2024. u 13:14
Komentari (0)