RECEPT ZA POGAČICE SA ČVARCIMA: Meke, sočne, tope se - Tradicionalno srpsko pecivo kome niko ne može da odoli
DOMAĆIM pogačicama sa čvarcima nećete moći da odolite, a prave se nikad lakše.

Foto: Printskrin Jutjub/Sanja Mandic Sanjine djakonije
Pogačicama sa čvarcima malo ko može da odoli. Najlepše su dok su još vruće u kombinaciji sa kiselim mlekom, ali su spremljene po ovom receptu sveže dugo, tako da mogu da ostanu i za večeru. Bez sumnje su jedne od omiljenih spskih jela.
Sastojci:
300 g mlevenih čvaraka Foto: Printskrin Jutjub/Sanja Mandic Sanjine djakonije
1 kg brašna
svež kvasac
500 ml mleka
100 g margarina
2 žumanca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
biber
Priprema:
Kvasac usitnite, pa mu dodajte malo toplog mleka i šećera i ostavite da uskisne. U brašno dodajte margarin, žumanca, so, malo mleka i rukom promešajte, pa dodajte kvasac, ostatak mleka i umesite testo. Prekrijte testo krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu pola sata. U usitnjene čavrke dodajte malo bibera i soli.
Kada je testo nadošlo razvucite ga oklagijom, pospite ga čvarcima, pa ga ponovo premesite i ostavite da odstoji još 20-ak minuta. Ponovo razvucite testo oklagijom i modlom ili čašom vadite pogačice, pa ih ređajte u podmazan pleh, najbolje sa svinjskom mašću. Razmutite žumance sa mlekom i odozgo premažite pogačice. Pecite na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumene.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

HAOS I DRAMA NA SABALENKINOM MEČU: Svađa. prozivke i na kraju odlazak bez rukovanja (VIDEO)
BELORUSKINjA Arina Sabalenka savladala je Martu Kostjuk iz Ukrajine za plasman u polufinale mastersa u Madridu, a to je bilo sve samo ne običan meč.
01. 05. 2025. u 09:30
Komentari (0)