BAJDEN OPTUŽIO RUSIJU: Nanosite štetu našim transatlantskim odnosima

Novosti online

19. 02. 2021. u 18:55

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden je nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlanstkim odnosima SAD i njenih saveznika.

БАЈДЕН ОПТУЖИО РУСИЈУ: Наносите штету нашим трансатлантским односима

P.Milošević

„Svi znaju da Rusija pokušava da oslabi `evropski projekat`, kao i naš savez NATO jer joj je lakše da zastrašuje pojedine zemlje nego da pregovara sa ujedinjenim transatlantskim savezom“, rekao je on.

Bajden je istakao i da ne želi da vrati svet u situaciju nalik Hladnom ratu. „SAD preferiraju mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj razvojni put bez pretnje silom“, naglasio je.

Takođe je rekao i da se Amerika ponovo vratila na svetsku scenu i istakao da je saradnja sa evropskim partnerima „kamen temeljac“ spoljne politike Vašingtona.

„Želim svima da se obratim – Amerika se vratila! Transatlantski savez se vratio, nećemo se osvrtati unazad“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je naglasio i da je savez SAD i Evrope ključna stvar u odnosima te dve strane kada je reč o svetskoj politici.

Pored toga, američki lider je potvrdio da je Amerika privržena osiguravanju bezbednosti svih članica NATO-a kao što to nalaže i njena osnivačka povelja koja podrazumeva da napad na bilo koju članicu predstavlja napad na celokupnu Alijansu.

Bajden je rekao da američki i evropski partneri treba da se „bore protiv Kine igrajući po drugačijim pravilima“.

„Konkurencija sa Kinom biće oštra. To je ono što očekujem. I to je ono što pozdravljam“, rekao je Bajden.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo