UTICAJ JEDNE DRŽAVE SVE VIŠE RASTE U SIRIJI: Deir ez-Zor je ključan, Amerika i Izrael nemoćni

Novosti online

03. 02. 2021. u 21:12

IRANSKI korpus garde islamske revolucije (IRGC) navodno radi na uspostavljanju plemenskih snaga u istočnoj sirijskoj provinciji Deir ez-Zor.

УТИЦАЈ ЈЕДНЕ ДРЖАВЕ СВЕ ВИШЕ РАСТЕ У СИРИЈИ: Деир ез-Зор је кључан, Америка и Израел немоћни

Foto: Printscreen

"Oko Eufrata" je prenelo da naporima IRGC-a koordinira komandant brigade al-Šeik, koju podržava Iran, Akram Ahmed al-Akram al-Kader, prenosi South Front.

Prema propozicionim vestima, al-Kader, poznat i kao "al-Šeik", održao je 2. februara sastanak sa istaknutim plemenskim vođama iz vladinog dela južnog Deir ez-Zora u svojoj kući u gradu al -Majadin.

Sastanku su prisustvovali predstavnici arapskih plemena Al Akidat, Al Šahida, Al Bakara, Al Kalaj’in, Al Busraja, Al Karan i Al Džuhaiš.

Tokom sastanka, al-Šeik je pozvao lokalne lidere da uspostave zajedničke plemenske snage u Deir ez-Zoru. Takođe je obećao da će IRGC pružiti potrebnu podršku. Takođe je razgovarano o budućem sastanku sa najvišim oficirima IRGC u provinciji.

- Misija nove plemenske snage biće podrška iranskim snagama u njihovim vojnim operacijama u regionu kao celini, a posebno u regionima Badije (pustinje) - citirao je list "Oko Eufrata" al Šeika.

Nedavno su se snage koje podržavaju Iran u Deir ez-Zoru, Homsu i Raki više uključile u tekuće operacije protiv ćelija ISIS-a u centralnom regionu.

Ovaj razvoj događaja pokazuje kako iranski uticaj u Siriji raste uprkos sve većem ekonomskom i vojnom pritisku SAD-a i Izraela.

Izveštaj koji je Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila 3. februara otkrio je da je IRGC do sada regrutovao 9.600 lokalnih boraca u južnom regionu Sirije i još 8.350 u Deir ez-Zoru.

Više vesti o Siriji možete čitati OVDE.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku