AMERIČKI ZVANIČNIK SAOPŠTIO: Evo da li će SAD učestvovati na mirovnom samitu o Ukrajini

Novosti online

26. 05. 2024. u 21:34

SAD će učestvovati na mirovnom samitu koji Ukrajina organizuje u Švajcarskoj sledećeg meseca, izjavio je danas američki zvaničnik, ali je odbio da kaže ko će prisustvovati ili na kom nivou će prisustvovati SAD, preneo je Rojters.

АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИК САОПШТИО: Ево да ли ће САД учествовати на мировном самиту о Украјини

Foto: Pixabay

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski apelovao je ranije danas na svetske lidere, pored ostalih i na američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga da se pridruže samitu jer su, kako je naveo, napori globalne većine najbolja garancija da će sve obaveze biti ispunjene.

Zelenski je, u obraćanju svetskim liderima iz Harkova uoči mirovnog samita u Švajcarskoj, poručio da ne postoji nacija koja može sama da zaustavi sukob u Ukrajini i da je za to "potreban angažman svetskih najviših zvaničnika i pozvao ih da se u što većem broju pridruže samitu".

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je početkom meseca da će Peking podržati svaku mirovnu konferenciju o Ukrajini koju odobre i Moskva i Kijev.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez Rusije besmisleni i da su, u stvari, "pregovarački proces bez svrhe", dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: TERORISTIČKI NAPAD NA DžENIN: Najmanje osam ubijenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)