FAJON PORUČILA IZRAELU: U Gazi vidimo znakove genocida i kršenja međunarodnog prava

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 05. 2024. u 20:00

MINISTARKA spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da u Gazi "vidi znakove genocida" i kršenja međunarodnog prava jer Izrael koristi izgladnjivanje kao oružje u ratu.

ФАЈОН ПОРУЧИЛА ИЗРАЕЛУ: У Гази видимо знакове геноцида и кршења међународног права

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Fajon je u intervjuu za Al Džaziru dodala da u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze vidi "prisilno razmeštanje Palestinaca i nastavljanje i pripremanje vojne operacije širih razmera", prenosi STA.

Ona je istakla da reforma palestinskih vlasti u Ramali mora biti podržana, da bi one mogle da preuzmu kontrolu nad Pojasom Gaze koji trenutno kontroliše militantna grupa Hamas.

Fajon jepodsetila da je 9. maja vlada Slovenije pokrenula proceduru za "priznanje nezavisne, suverene države Palestine" i objasnila da se odluka vlade Slovenije zasniva na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi teritorija Palestine obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim.

Ona je napomenula da nije reč o priznanju "terorističke organizacije Hamas, već naprotiv, reč je o osnaživanju obnovljene palestinske vlasti koja će moći da upravlja Gazom iz Ramale".

Irska, Norveška i Španija saopštile su u sredu da će priznati palestinsku državu 28. maja da bi se osigurao prekid izraelske ofanzive na Pojas Gaze i oživljavanje mirovnih pregovora koji su zaustavljeni pre jedne decenije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)