IZRAELSKA VOJSKA PRED NOVIM IZAZOVOM: Hezbolah dobio moćne PVO rakete (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 05. 2024. u 22:00

MNOGO je napisano o Hezbolahovom ogromnom arsenalu projektila i raketa zemlja-zemlja i razaranju koje bi oni mogli da izazovu protiv Izraela.

ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПРЕД НОВИМ ИЗАЗОВОМ: Хезболах добио моћне ПВО ракете (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Nedavni incident je, međutim, nakratko stavio u centar pažnje Hezbolahovu manje poznatu protivvazdušnu odbranu.

Nakon što su izraelske vazduhoplovne snage gađale lokacije Hezbolaha južno od libanskog grada Sidona, pojavili su se snimci koji navodno pokazuju ostatke rakete zemlja-vazduh iranske proizvodnje Sayyad-2. Izraelska vojska je saopštila da su ciljane lokacije Hezbolaha „predstavljale pretnju izraelskim avionima“.

Izraelski mediji su izvestili da je snimak „očigledno prvi javni dokaz koji sugeriše da Hezbolah ima takve projektile“, kako se ranije tvrdilo. Hezbolah je razmenjivao napade na nebu sa Izraelom od terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, ali se sugeriše da bi se izraelsko vazduhoplovstvo suočilo sa mnogo većom pretnjom nad južnim Libanom nego na nebu Gaze.

Sayyad-2 je protivvazdušna raketa srednjeg dometa koju je Iran razvio u velikoj meri reverznim inženjeringom američke rakete RIM-66 Standard Missile SM-1, koju je Teheran nabavio pre revolucije 1979. godine. Sayyad-2 ima manji domet od njegovih naslednika. Najnapredniji, Sayyad-4B, koji je Iran razvio za svoj sistem protivvazdušne odbrane Bavar-373, ima procenjeni domet od 186 milja.

U oktobru je vodič koga je imenovao Hezbolah gostujućim novinarima predstavio deo vatrene moći grupe i nagovestio da imaju protivvazdušnu odbranu dugog dometa poput ruskog S-300. „Mislite da nemamo S-300? rekao je. „Ako Iran ima S-300, apsolutno će Hezbolah imati S-300″.

Nejasno je da li je Iran pokušao da prebaci Bavar-373, iranski domaći ekvivalent S-300, Hezbolahu sa svojim projektilima Sayyad 4/4B.

-Hebolahove protivvazdušne odbrambene sposobnosti su veoma neprozirne, rekao je za Business Inside Nikolas Blanford, nerezidentni viši saradnik u Atlantskom savetu i autor knjige iz 2011. godine „Božji ratnici: Unutar Hezbolahove tridesetogodišnje borbe protiv Izraela“. - Više se zna o drugim sistemima u njihovom arsenalu od PVO jer ga Hezbolah veoma retko koristi.

-Ipak, ako Iran poseduje ili može da nabavi sistem protivvazdušne odbrane koji odgovara potrebama Hezbolaha, onda je sigurno pretpostaviti da će ga Hezbolah verovatno imati, rekao je Blanford.

Ekspert za Hezbolah je takođe primetio da posedovanje projektila poput Sayyad-2 „sigurno podiže nivo pretnje“ za izraelske avione u poređenju sa raketama ispaljenim iz ramena. On je takođe istakao da je Izrael „uvek držao” da svako Hezbolahovo nabavljanje naprednih sistema protivvazdušne odbrane predstavlja „crvenu liniju”.

Izrael je od 2013. godine održavao vazdušnu kampanju u Siriji ciljajući iranske pošiljke oružja u Liban kako bi sprečio Hezbolah da nabavi vrhunske sisteme. Intenzivirao je ovu kampanju od napada Hamasa 7. oktobra, što je verovatno otežalo Iranu više nego ikada da prebaci oružje Hezbolahu preko Sirije. Tokom ove kampanje, izraelski avioni su izbegavali i, povremeno, uništavali sirijske protivvazdušne sisteme Tor i Pancir kratkog i srednjeg dometa koje je prodala Rusija.

Otkriće Sayyad-2 sugeriše da je Iran preneo bar neke protivvazdušne rakete svom najcenjenijem regionalnom zastupniku.

-Prijavljeno je da Hezbolah ranije poseduje protivvazdušne rakete Sayyad-2, a izraelski napad u petak je učvrstio te tvrdnje, rekao je Fredi Kueiri, analitičar globalne bezbednosti za Bliski istok i severnu Afriku u kompaniji za obaveštajne podatke o riziku RANE, napisao je Boiznis Insajder. „Sumnjalo se da je Hezbolah koristio Sayyad-2 da obori neke od izraelskih naprednih bespilotnih letelica Hermes 900 iznad Libana“.

-Hezbolah se poslednjih nekoliko godina hvalio da je unapredio svoje protivvazdušne odbrambene sposobnosti, a otkriće Hezbolahovog posedovanja Sayyad-2 pokazuje koliko su dobili napredne protivvazdušne sisteme, rekao je Kueiri.

Izrael ima iskustvo uništavanja zastrašujuće protivvazdušne odbrane u Libanu. Kada je izvršio invaziju na zemlju 1982. godine, pokrenuo je koordinisano, opsežno suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrambene operacije protiv niza sovjetskih raketnih baterija zemlja-vazduh koje je Sirija rasporedila u dolini Beka u Libanu.

Operacija Mole Cricket 19 uništila je sirijske rakete istovremeno testirajući nove izraelske lovce F-15 i F-16 u vazdušnoj borbi protiv sirijskih vazduhoplovnih snaga, gde su oborena 82 sirijska aviona bez sopstvenih gubitka.

Iako je malo verovatno da će Hezbolah ikada postaviti tako veliku mrežu protivvazdušnih projektila, neki od njegovih protivvazdušnih sistema bi ipak mogli da utiču na izraelske vazdušne operacije iznad Libana.

Foto vikipedija MojNews/Mohsen Ranginkaman

-Uopšteno govoreći, malo je verovatno da će ovo odvratiti izraelsko vazduhoplovstvo od operacije iznad Libana, ali će verovatno naterati Izraelce da postanu oprezniji usred promena taktike Hezbolaha i njihovih naprednijih sposobnosti, kao što su da njihovi borbeni avioni lete na većim visinama ili koriste avione kao što su F-35, rekao je Kueiri.

-Izraelsko vazduhoplovstvo je mnogo naprednije i može da zaobiđe ovu protivvazdušnu odbranu, zadržavajući svoju ogromnu vazdušnu superiornost, ali bi izraelske bespilotne letelice i helikopteri koji deluju iznad Libana mogli biti u većoj opasnosti, posebno ako izraelska vojska proširi svoje operacije u Libanu.

Kueiri sumnja da će Iran preneti strateške sisteme poput Bavar-373 u Liban.

-Verovatnije je da Iran prebacio odbrambene sisteme srednje veličine i dometa Hezbolahu, rekao je Kueiri. - Veće protivvazdušne odbrambene sisteme kao što je Bavar-373 teže je preneti s obzirom na njihovu veličinu, ali i s obzirom na to da je geografija Libana mala i Hezbolah ne bi mogao da ih tamo pravilno upotrebljava.

Analitičar RANE veruje da bi Iran, ako bi rasporedio Bavar-373 u regionu, poslao negde poput Sirije, iako procenjuje da je to u ovom trenutku malo verovatno.

-Otkriće Sayyad-2 verovatno nagoveštava da je Iran bio u stanju da prenese više sličnih naprednih odbrambenih sistema koje će Hezbolah verovatno koristiti na progresivan način kako sukob eskalira ili u slučaju šireg rata, posebno imajući u vidu verovatno ograničene broj koji poseduju, rekao je Kueiri.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)