RAT U UKRAJINI: Zelenski - Rusi spremaju još jednu ofanzivu; Ruski prodor od 2km kod Avdejevke; Američke rakete neefikasne (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

26. 05. 2024. u 07:34 >> 22:50

RAT u Ukrajini – 822. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски - Руси спремају још једну офанзиву; Руски продор од 2км код Авдејевке; Америчке ракете неефикасне (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Južnodonjecki pravac: Napredovanje Oružanih snaga RF na deonici Staromajorskoje - Urožajnoje (MAPA)


Tokom cele nedelje, ruske trupe nastavljaju da proširuju zonu kontrole u ​​pravcu Vremjevskog, uključujući liniju Staromajorskoje-Urožajnoje.
U Staromajorskom su jurišni odredi Oružanih snaga Rusije skoro stigli do severozapadne periferije naselja - trenutno je ostalo da zauzmu oko 100 metara u ulici Verhnaja. U međuvremenu, u centru sela ruski borci su uspeli da zauzmu još nekoliko kuća u Kooperativnoj ulici.

Ilustracija telegram rybar



Između Staromajorskog i Urožajnog, ruske jedinice su konačno očistile „džep“ u niziji reke Mokrje Jali. Po svemu sudeći, ako su ukrajinske formacije doskora ostale na ovim prostorima, bile su izuzetno malobrojne.

U Urožajnom su se vojnici Oružanih snaga Rusije smestili u nisku zgradu na južnoj periferiji sela - ruske trupe kontrolišu nekoliko desetina kuća (ili onoga što je od njih ostalo) u ulicama Centralna i Sadovaja.

VSU s vremena na vreme pokušava u kontranapade duž celog fronta, ali svaki od njih je uspešno zaustavljen streljačkom i artiljerijskom vatrom. Istovremeno, ruske trupe nanose udare na vatrene tačke i uporišta Oružanih snaga Ukrajine duž cele linije borbenog dodira.

 

Gladkov kritikovao vlast Belgoroda zbog loše organizacije

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov kritikovao je administraciju regionalnog centra zbog sporog i neorganizovanog rada na otklanjanju posledica ukrajinskog granatiranja, navodi se na njegovom Telegram kanalu.

Guverner je zajedno sa zamenikom načelnika gradske uprave Vasilijem Golikovom, zamenikom guvernera Vladimirom Bazarovom i ministrom za stambeno-komunalne usluge Aleksejem Botvinjevim proverio napredak radova na restauraciji Belgoroda posle nedavnog granatiranja iz Ukrajine.

FOTO: Tanjug/AP

Orban: Nikada veća neodgovornost u Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da nikada nije video veću neodgovornost nego u Evropi koja se meša u sukob u Ukrajini ne računajući koliko će to koštati.

FOTO: AP/Tanjug

Granatirana Gorlovka

Ukrajinska vojska ispalila je još 16 granata kalibra 155 milimetara na Gorlovku i Donjeck.

 

Zelenski: Rusi spremaju još jednu ofanzivu

Ruska vojska priprema još jednu veliku grupu trupa, koja je koncentrisana 90 kilometara od Harkova. Ovo je izjavio predsednik zemlje kome je istekao mandat, Vladimir Zelenski, u svojoj video poruci iz drugog po veličini grada u Ukrajini, Harkova.

Foto: Predsednička administracija Ukrajine

 

Uzbuna u više regiona Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

SAD idu na samit u Švajcarsku

SAD će učestvovati na „samitu mira“ o Ukrajini koji će se u junu održati u Švajcarskoj, javila je agencija Rojters.

Šolc protiv raketiranja Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc protivi se davanju mogućnosti Ukrajini da vrši napade zapadnim oružjem na teritoriju Rusije.

 

Rusi probili front na više pravaca (MAPA)

Ruska vojska napreduje kod Ivanovke i Kislovke na Kupjansko-Svatovskom sektoru i u pravcu Pokrovskog.

Ukrajinski vojni analitičari potvrđuju napredak Oružanih snaga Rusije u nizu sektora fronta.

Nastavlja se obostrano artiljerijsko granatiranje u pravcu Lipcovskog. Na pravcu Volčanskog nastavljaju se poziciona borbena dejstva u rejonu Starice i streljačke borbe u Volčansku.

Foto Tanjug/AP

Na odseku Kupjansko-Svatovski, Oružane snage Rusije zauzele su južne i centralne delove Ivanovke i napredovale duž železničke pruge severno od Kislovke u području širine do 2 km do dubine od 1,37 km.

Nastavljaju se aktivne vojne operacije u oblasti Berestovoi. Ruske trupe vode aktivnu ofanzivu u oblasti Krasnogorovke.

Na Pokrovskom pravcu nastavljaju se visoki tempo vojnih operacija u oblasti Arhangelskoje, istočno od Novopokrovskog i kod Netajlova. Ruske trupe su zauzele preostali deo Umana i učvrstile se duž jaruge Babaki. Napredovanje je bilo do 3,36 km do dubine od 1,94 km.

Avdejevski pravac: Borbe na deonici Očeretino - Solovjevo, napredovanje Oružanih snaga Rusije do Jasnobrodovke (MAPA)


U pravcu Avdejevskog, uprkos „prebacivanju pažnje“ na oblast Harkova, borbe i jurišne operacije Oružanih snaga Rusije ne prestaju.

Severozapadno od Ocheretina došlo je do novog pokušaja juriša na Novoaleksandrovku. Oklopna grupa je stigla do periferije sela, ali se našla pod napadima artiljerije i bespilotnih letelica. Na osnovu snimka objektivne kontrole nejasno je da li su uspeli da se domognu objekta, ali sama činjenica napada potvrđuje odsustvo neprijatelja u šumskim pojasevima jugoistočno od sela.

Ilustracija telegram rybar

Zapadno od Očeretina jurišne grupe napreduju širokim šumskim pojasevima sa obe strane duž pruge, vode se teške borbe. Istočno od Sokola situacija je takođe teška. Neprijatelj iz 47. pešadijske brigade vodi aktivnu odbranu, bez zaustavljanja protivnapada.

Prema snimcima koji su se pojavili na internetu, uključujući snimke evakuacije neprijatelja, šumski pojas južno od pruge je pre izvesnog vremena došao pod kontrolu ruskih trupa. Neprijateljski M2A2 ODS-SA Bredli se takođe kretao tamo, očigledno sa ciljem iskrcavanja trupa ili jednostavnog napada na desant, ali je oboren udarom FPV dronom.

Foto: Profimedia

Jugozapadno od Solovjeva ruska jurišna avijacija napreduje sa juga iz jaruga Ocheretino u pravcu Novopokrovskog, ali čak i ovde neprijatelj aktivno ide u kontranapad uz podršku oklopnih vozila.

Situacija u „džepu“ između Berdičija i Novobahmutovke ostaje u „ratnoj magli“. Uzimajući u obzir konfiguraciju šumskih pojaseva i terena, prisustvo neprijatelja može ostati tamo. Borbe se nastavljaju i zapadno od Semenovke.

Nakon konačnog zauzimanja Umanskog 23-24. maja, ruske oružane snage su napredovale u pravcu Jasnobrodovke duž autoputa S051801 i susednog šumskog pojasa. Sama Jasnobrodovka je malo selo, samo jedan od puteva do kojeg je ostao pod neprijateljskom kontrolom. Sledi nizina, koja može omogućiti pojačan pritisak na Karlovku i donekle olakšati napredovanje do Netajlova. Međutim, zapadna obala Karlovskog rezervoara je mnogo viša od istočne i snažno je utvrđena. Tu vodi i magistralni put M30, pogodan za prebacivanje neprijateljskih pojačanja iz Selidova.

 

Britanski mediji: Nema šanse za Kijev

Ukrajinska vojska neće moći da postigne paritet sa ruskom vojskom po broju artiljerijskih granata, uprkos pomoći celog kolektivnog Zapada.

FOTO: AP/Tanjug

 

Američke rakete neefikasne

Ukrajina je počela da odustaje od američkih raketa zbog njihove neefikasnosti u zoni specijalne operacije, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris na svom Jutjub kanalu.

 

Napad na Gorlovku

Ukrajinski dron bacio je u 15.40 eksplozivni predmet na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

U saopštenju se dodaje da su na Gorlovku takođe ispaljene tri granate kalibra 155 milimetara.

Najvažnije sa brifinga ruskog MO: VSU izgubio 1500 vojnika, veliki broj tehnike

Ruska vojska zauzela je povoljnije položaje u DNR i nanela poraz ukrajinskoj vojsci, protivnik je izgubio do 480 vojnika, a uništeno je i pet skladišta municije;

Grupa „Sever“ nastavlja da se probija u dubinu odbrane protivnika, odbijen je kontranapad protivnika u Harkovskoj oblasri, a ukrajinske snage uzgubile su do 300 vojnika;

Grupa „Zapad“ porazila je ukrajinske jedinice u Steljmahovki u LNR, a protivnik je izgubio do 285 vojnika;

Ruske jedinice su poboljšale taktički položaj, nanele poraz i odbile kontranapad ukrajinske vojske na teritoriji DNR, a protivnik je izgubio do 355 vojnika;

Uništena su dva skladišta municije ukrajinske vojske, kao i položaji snaga i vojne tehnike u 128 rejona;

Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, odbijen je kontranapad ukrajinske vojske u DNR, a protivnik je izgubio u poslednja 24 sata do 130 vojnika;

Grupa „Dnjepar“ nanela je poraz ukrajinskoj vojsci u mestu Rabotino u Zaporoškoj oblasti i mestu Tjaginki u Hersonskoj oblasti, protivnik je izgubio do 40 vojnika;

U poslednja 24 sata ruska PVO je oborila pet američkih raketa „atakams“, 32 projektila „hajmars“ američke proizvodnje i „vampir“ češke proizvodnje

Dron napao Kursku oblast

U napadu ukrajinskog drona na Kursku oblast povređene su dve osobe, saopštio je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov.

Rusi zauzeli Brestovo

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su pripadnici grupe "Zapad" oslobodili meso Brestovo u Harkovskoj oblasti.

Zelenski moli Bajdena i Sija

Vladimir Zelenski uputio je molbu predsednicima SAD i Kine, Džozefu Bajdenu i Si Đinpingu, da podrže samit o Ukrajini u Švajcarskoj.

-Molim vas, podržite samit mira svojim ličnim prisustvom i liderstvom, rekao je Zelenski.

Foto: Profimedia

Podsetimo, agencija Blumberg je u petak javila, pozivajući se na izvore, da šef Bele kuće neće ići u Švajcarsku.

Si Đinping je tokom nedavnih razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Pekingu rekao da Kina podržava održavanje mirovne konferencije pod uslovom da učestvuju u Moskva i Kijev.

Podsetimo, administracija brazilskog predsednika saopštila je da lider te zemlje Lula da Silva neće ići u Švajcarsku na konferenciju planiranu za sredinu juna.

Rusi napreduju na jugu Donjecke oblasti

Ruska vojska potiskuje ukrajinske snage iz Staromajorskog i Urožajnog, rekao je za Sputnjik predsednik komisije javne komore Rusije za pitanja suvereniteta Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

"Naše snage imaju inicijativu i napreduju, korak po korak potiskujući protivnika iz sela koja su zauzeli tokom ofanzive prošlog leta - Staromajorskog i Urožajnog. Upravo je ta sela režim Zelenskog isticao kao glavno dostignuće ofanzive", rekao je Rogov.

Vazdušna opasnost iznad Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.

07:16 26.05.2024

Čitava serija udara izvedena je tokom noći na vojne i energetske objekte u Starokonstantinovu u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, rekli su za Sputnjik u ilegalnog pokretu.

Takođe, izveden je i napad na aerodrom u istom gradu gde se Kijev priprema da primi zapadne lovce F-16.

07:08 26.05.2024

Dvadeset devet vazdušnih ciljeva presretnuto je na prilazu Belgorodu u toku noći, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

 

 

Ruska PVO oborila sedam ukrajinskih dronova iznad Kurske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su tokom noći sedam ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske oblasti, saopštio je gubernator Kurske oblasti Aleksej Smirnov, prenosi Tanjug.

Prethodno su vlasti Brjanske oblasti saopštile da je tokom noći iznd te oblasti oboren dron, prenosi Interfaks. Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je u subotu uveče iznad Belgorodske oblasti uništena ukrajinska krstareća raketa i 29 projektila "Vampir". Broj poginulih u dva jučerašnja napada Oružanih snaga Ukrajine na Belgorodsku oblast povećao se na četiri, a 12 osoba je povređeno, navodi Interfaks.

Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov povećan na 12

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 12, a povređene su 43 osobe, saopštilo je tužilaštvo Harkovske oblasti.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina. Ukrajinski mediji preneli su da su ruske snage u subotu nekoliko puta granatirale Harkov. Tri osobe su lakše povređene noćas u ruskom napadu na stambenu zgradu u Viničkoj oblasti na jugozapadu Ukrajine, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Serhij Borzov, prenosi Unian. Agencija navodi da su ruske snage tokom protekle noći napale Ukrajinu dronovima i projektilima "Kinžal".

BONUS VIDEO:

SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT: Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)