KOJA SE TO POLOVINA PLANETE BORI ZA MIR U UKRAJINI? Zaharova žestoko odbrusila Berbokovoj, pa joj osvežila pamćenje

Милица Шкорић
Milica Škorić

23. 05. 2024. u 14:07

KOJA se to polovina sveta svakodnevno bori za mir, upitala je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u emisiji "Solovjov lajv", komentarišući jučerašnju izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok "da polovina sveta radi na tome da se postigne mir", ali da to ne može biti postignuto, budući da predsednik Rusije Vladimir Putin "uopšte ne želi da razgovara".

КОЈА СЕ ТО ПОЛОВИНА ПЛАНЕТЕ БОРИ ЗА МИР У УКРАЈИНИ? Захарова жестоко одбрусила Бербоковој, па јој освежила памћење

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Kolektivni zapad nije isto što i polovina sveta – ni geografski, ni po broju stanovnika, podsetila je Zaharova, napomenuvši još da je Kolektivni zapad taj koji "svaki dan isporučuje oružje u zonu konflikta, što protivreči zapadnim pravilima o oružju". 

- Za kakav se mir bore? Imali su sedam godina za to, da realizuju Minske sporazume. U njima se i nalazila formula mira. A šta oni danas rade? Isporučuju oružje. Upravo su oni ti koji su inicirali te antidržavne, protivustavne prevrate u Ukrajini, koji su doveli do ove tragedije - izjavila je portparolka MSP-a. 

Ranije na Telegramu portparolka je podsetila i da je Vladimir Zelenski taj koji je zvanično i pravno zabranio pregovore sa Rusijom.

- Satima, a nekada i danima predsednik Rusije je, čak i ako uzmemo poslednjih deset godina, ne uzimam u obzir neke druge predstavnike poput ministra spoljnih poslova Rusije i naše diplomate i druga lica koja su ovlašćena da vode pregovore, dakle, govorim samo o predsedniku – on je razgovarao sa svima njima, i u Moskvi i na nekim neutralnim teritorijama. Imam u vidu i zemlje koje su se ranije smatrale za neutralne u međunarodnim organizacijama, u okviru Normandijskog formata… Satima su trajali ti pregovori - podsetila je Zaharova u emisiji, te još jednom upitala: "S kim to ruski predsednik ne planira ili ne želi da razgovara po mišljenju Berbokove?"  

Berbokova je za to predstavila navodni dokaz, ironično je prokomentarisala Zaharova, ukazujući na onaj deo izjave nemačke ministarke u kojem je rečeno da su nuklearne vežbe Rusije i neprestani napadi na infrastrukturu dokaz za tu nespremnost za dijalog.

- Podsetiću ovu ženu koja se nalazi na čelu MSP-a Nemačke... Napad na infrastrukturu se desio kada su u vazduh dignuti Severni tok 1 i 2. I mi smo pozivali, uključujući i ruskog predsednika, koji prema njenom mišljenju ne želi da razgovara, koliko puta smo pozivali da se sprovede zajednička međunarodna istraga. Sve je to bilo blokirano, a to su učinila njihova starija braća iz Vašingtona. Za dve godine otkako se dogodio teroristički napad na Severni tok 1 i 2 Nemačka nije uradila ništa. Ona nije napravila nijedan korak napred (u istrazi) i, generalno, ona se maksimalno trudi da ukloni ovu tematiku iz svoje agende - kaže ona.

Amerikanci su digli u vazduh Severni tok 1 i 2, jer oni su o tome govorili direktno, njihova zvanična lica su govorila da će uništiti tu infrastrukturu, podsetila je Zaharova. 

- Za Kolektivni zapad Rusija treba da bude ili potčinjena njihovim interesima ili… Oni nas na drugi način ne vide. Oni će sve da urade kako bi nam naneli strateški poraz. Oni na nas ne gledaju kao na deo sebe, ili kao na organski deo našeg zajedničkog postojanja u nekom opštem prostoru. Ne. Mi za njih ne treba čak ni da budemo 'sirovinski dodatak' (izvor sirovina). Mi jednostavno treba da budemo oni ljudi koji obrađuju svoje prirodne resurse i zatim ih njima dajemo. Poželjno bi bilo još da im ih plaćamo - poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije. 

Berbokova je, podsetimo, juče neočekivano doputovala u Kijev kako bi pružila podršku Ukrajini u trenutku kada se Ukrajinci očajnički bore da zadrže Harkov, a Vladimir Zelenski da opravda svoj legitimitet.

BONUS VIDEO: OGROMAN POŽAR U MOSKOVSKOM VOZU - Nema povređenih

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!