"OVO PITANJE SE RAZMATRA": Poljska o mogućnosti primene PVO sistema protiv ruskih raketa

Novosti online

23. 05. 2024. u 08:24

POLjSKA razmatra mogućnost primene svojih PVO sistema, raspoređenih u blizini granica, protiv ruskih raketa, iako nikakva odluka za sada po tom pitanju nije doneta, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronski u intervjuu portalu „Ukrinform“.

ОВО ПИТАЊЕ СЕ РАЗМАТРА: Пољска о могућности примене ПВО система против руских ракета

Foto: Jutjub/AiirSource Military/Vikipedija

- Ovo pitanje se razmatra sa pravnog i tehničkog stanovišta, ali odluka o ovome još nije doneta - rekao je on, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o mogućnosti primene poljskih PVO sistema protiv ruskih raketa iznad teritorije Ukrajine.

Vronski je dodao da se Kijev obraćao Varšavi sa zahtevom za takvu inicijativu.

Prema rečima portparola poljskog MIP-a, diskusije o ovom pitanju u Poljskoj počele su nakon što je u martu ruska raketa, navodno, narušila vazdušni prostor Poljske na 39 sekundi.

- Diskusije se vode na temu mogu li poljski PVO sistemi da obaraju takve rakete iznad teritorije Ukrajine i kakve mogu biti pravne posledice ovakvog koraka - objasnio je Vronski.

Istovremeno on je istakao da nema reči o fizičkoj predaji poljskih PVO sistema Ukrajini.

- U Poljskoj se o tome uopšte ne raspravlja. Nema nikakve mogućnosti da poljski PVO sistem bude izvan granica zemlje - poručio je on.

Prethodno, krajem marta ove godine poljska vojska je saopštila da je ruska krstareća raketa u nedelju na kratko ušla u vazdušni prostor Poljske.

Prema navodima u saopštenju, vojni radari su pratili raketu tokom celog leta, a u vazduh su se podigli i poljski vojni avioni i avioni saveznika iz NATO-a.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MI NISMO GENOCIDAN NAROD: Pamtimo - Ponosna Srbija i Srpska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)