PROSTITUTKAMA I OTKAZ KADA "ZABUŠAVAJU": Belgija prva u svetu omogućila svojim seksualnim radnicima da potpisuju ugovore o radu

Mogu li belgijski makroi da podnesu tužbu protiv svojih prostitutki ukoliko odbiju da vrše seksualne usluge klijentima?

ПРОСТИТУТКАМА И ОТКАЗ КАДА ЗАБУШАВАЈУ: Белгија прва у свету омогућила својим сексуалним радницима да потписују уговоре о раду

Ilustracija / Foto Shutterstock

Ova vest uzburkala je društvene mreže, posle odluke belgijskog parlamenta da početkom meseca izglasa zakon za zaposlene u oblasti seksa koji pružaocima usluga u prostituciji garantuje ugovor o radu, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proizilaze.

Jedan od paragrafa u zakonu ističe da ukoliko seksualni radnik ili radnica obiju da imaju odnos ili da ispune određene seksualne radnje deset puta u roku od šest meseci, poslodavac ima mogućnost da zatraži intervenciju nadležnih službi u vezi s poštovanjem ugovora. Neće, dakle, moći da podnese tužbu, ali će moći da se pozove na (ne)ispunjavanje radnih obaveza što može da dovede do prekida radnog odnosa, kao i u bilo kojoj drugoj firmi i na svakom drugom poslu.

Da bi zaštitili prostitutke, zakonodavci su u istom članu 7. novog zakona u prvom paragrafu naglasili da radnici u seksu ne mogu da budu naterani da izvrše bilo koji akt prostitucije. U okviru izvršavanja poslovnih obaveza iz radnog ugovora, imaju pravo da u svakom trenutku odbiju odnos ili da ne izvrše određene seksualne radnje, kao i da nametnu sopsvene uslove oko obavljanja seksualnog akta. Ništa od ovoga se ne smatra kršenjem ugovornih obaveza.

Navodi se, čak, i da poslodavac ne može jednostrano da raskine ugovor zbog toga što je radnica odbila odnos. Posle svega, morali su da se umešaju i pravni tumači, da bi se utvrdilo koje je pravilo starije – odbijanje seksualne radnje ili poštovanje ugovora. Odbijanje se, očigledno, odnosi na zahteve tokom određenog odnosa, ali ne i na duže staze. Neki minimum, očigledno, mora da se poštuje, da bi ugovor bio validan.

Zato je i navedeno da radnici u seksu moraju da se uzdrže od zloupotrebe mogućnosti koje im zakon stavlja na raspolaganje. Poslodavac može da uruči otkaz ukoliko zaposlena nije pouzdana, ako stalno kasni na posao ili zbog učestalih neopravdanih izostanaka. Zauzvrat, moraće da joj isplati odgovarajuću otpremninu.

Belija je prva zemlja na svetu koja je nedavno usvojila zakon kojim se radnicima u seksu, među kojima je po nekim procenama 95 odsto žena, omogućuje da potpisuju ugovore o radu i da samim tim imaju pravo na bolovanje, penziju, porodiljsko odsustvo, nadoknadu za nezaposlene... Da bi sklopile ugovor, moraće da imaju "čist" sudski dosije, odgovarajuće prostorije, kao i da se snabdeju posebnim tastrom za alarm u slučaju napada. Sedište firme mora da se nalazi u Belgiji.

Što se makroa tiče, to će legalno moći da budu samo oni oni koji od vlasti dobiju poseban agreman. Ostali će i dalje biti u ilegalnom statusu i rizikovati kazne. Sve ovo je učinjeno kao korak dalje u normalizaciji prostitucije u zemlji. Zakonom izglasanim pre godinu dana, već je bilo moguće da se hiljade belgijskih prostitutki bave "najstarijim zanatom" kao nezavisne radnice. Sada su dobile i pravo na ugovor.

Predlog zakona sačinjen je uz učešće udruženja radnica u seksu, koje su tražile da budu zaštićenije. Ali, nije se svima dopala ova nova mera. Pobunile su se tako organizacije feministkinja koje smatraju da novi zakon neće pomoći da se žene izvuku iz prostitucije, protestujući istovremeno protiv eksploatacije ženskog tela od strane "većinski muške populacije".

ČUVALA MUŽA OD KOVIDA 

Najpoznatija belgijska prostitutka Hot Marijke (37) odbijala je da vrati državi 14.080 evra koje je dobila kao nadoknadu zbog karantina tokom pandemije kovida. Firmu je osnovala još 2007. godine. Nudi usluge poslovnih putovanja, masaže, a čak daje i seksualne savete. Ima i svoj sajt, ali piše i kolumne i snima porno-filmove. Tokom korone je prekinula s radom, između ostalog i zato što nije želela da dovede u opasnost muža koji ima 70 godina, a koji joj je, inače, i menadžer. Hot Marijke je, kao i 105.000 nezavisnih radnica u seksu, od flamanske vlade dobila 4.000 evra zbog zatvaranja preduzeća tokom pandemije, kao i 160 evra dnevne nadoknade. Adminstracija je naknadno zaključila da je nezakonito dobila pomenutu sumu, jer joj klijenti ne dolaze spontano, već usluge nudi zakazivanjem. Naloženo joj je i da plati 100 evra administrativnih troškova. Marijke je alarmirala medije, a vlasti su je nedavno obavestile da su pozitivno rešile njenu žalbu. Novac će tako moći da zadrži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića