"AMERIKA SEČE GRANU NA KOJOJ SEDI": Putin o antiruskim sankcijama

Novosti online

17. 05. 2024. u 15:05

TIME što uvode sankcije Rusiji, američke vlasti seku granu na kojoj sede, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na kraju posete Kini.

АМЕРИКА СЕЧЕ ГРАНУ НА КОЈОЈ СЕДИ: Путин о антируским санкцијама

Foto: Tanjug/AP

Predsednik je na konferenciji za novinare ukazao na grešku američkih političkih elita. Kako je rekao, one same sebi nanose ogromnu štetu, podrivaju poverenje u dolar i postepeno umanjuju status dolara kao svetske obračunske i rezervne valute.

- Budući da iz političkih razloga američke vlasti podrivaju poverenje u dolar, slabe glavni, osnovni i najvažniji instrument svoje moći – dolar. Sami sebi nanose nepopravljivu štetu. Da se izrazim narodski, našom poznatom izrekom – jednostavno seku granu na kojoj sede. To je strašna glupost, ali nikako da se zaustave - prokomentarisao je Putin problem plaćanja između ruskih i kineskih banaka.

O gasovodu „Snaga Sibira 2“

Putin je napomenuo da je potvrđeno interesovanje i Moskve i Pekinga za izgradnju gasovoda „Snaga Sibira 2“, kao i da, paralelno sa njim, može da se izradi i naftovod od Rusije do Kine.

Tamo postoje različiti putevi, jedan od njih je kroz Mongoliju, dodao je on.

On je naveo da su Moskva i Peking u strateškom smislu zainteresovani za saradnju u oblasti energetike.

O multipolarnom svetu

Ruski predsednik pozvao je i na jačanje multipolarnog sveta u nastajanju.

- Važno je da oni koji pokušavaju da sačuvaju monopol u donošenju odluka u svetu o svim pitanjima, shvatajući to, u ovom slučaju učine sve što je do njih, kako bi taj proces bio prirodan, ponavljam još jednom – miran, nekonfliktan - rekao je Putin u razgovoru s ruskim novinarima, ističući da je potrebno uzeti u obzir mišljenja svih učesnika u međunarodnoj komunikaciji i da se pri donošenju važnih odluka mora biti spreman na kompromise.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)