MARŠ ŽIVIH U AUŠVICU: Nekoliko hiljada Jevreja odalo počast milionima ubijenim u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Novosti online

06. 05. 2024. u 19:01

NEKOLIKO hiljada Jevreja, među kojima i preživeli iz Holokausta, a lično su pogođeni napadim Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, prodefilovalo je danas nekadašnjim nacističkim nemačkim logorom smrti Aušvicom na skupu "Marš živih" koji se održava svake godine u Poljskoj.

МАРШ ЖИВИХ У АУШВИЦУ:  Неколико хиљада Јевреја одало почаст милионима убијеним у Другом светском рату  (ФОТО)

Foto: Tanjug

Hodajući stazom dugom tri kilometra prema krematorijumu u delu logora pod nazivom Birkenau, učesnici "Marša živih" odali su počast milionima Jevreja koje su ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Daniel Louz, 90-godišnjak čiji je rodni Kibutz Beri izgubio desetinu stanovnika u Hamasovim napadima, došao je danas u Aušvic prvi put otkako je u tom logoru ubijena porodica njegove majke.

Foto: Tanjug

 

- Uveren sam da su me 7. oktobra u Beriju dobre duše stradalih u holokaustu zaštitile i nisu dopustile Hamasovim zločincima da pucaju na naš dom", rekao je Louz.

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja stradalo je u gasnim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti u Aušvicu, logoru koji su Nemci podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug

 

Više od tri miliona od ukupno 3.2 miliona poljskih Jevreja ubili su nacisti, što čini otprilike polovinu Jevreja ubijenih u holokaustu.

Foto: Tanjug

 

BONUS VIDEO: SVEČANO U PARIZU: Najradosniji hrišćanski praznik proslavljen u crkvi "Sveti Sava"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom