"NA SEVERU POJASA GAZE VLADA GLAD": UN uperile prst u Izrael - Blokiraju distribuciju humanitarne pomoći

Tanjug

05. 05. 2024. u 22:04

AGENCIJE UN danas su optužile Izrael da nastavlja da blokira distribuciju humanitarne pomoći u Pojas Gaze i upozorile da na severu enklave u kojoj živi 2,3 mliona ljudi vlada glad.

НА СЕВЕРУ ПОЈАСА ГАЗЕ ВЛАДА ГЛАД: УН упериле прст у Израел - Блокирају дистрибуцију хуманитарне помоћи

Tanjug

- Na severu vlada glad, a prelazi na jug - poručila je izvršna direktorka Svetskog programa za hranu UN Sindi Mekejn, prenosi Rojters.

Direktor Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini rekao je da mu je ove nedelje drugi put odbijen pristup enklavi. Istakao je da je došlo do povećanja ''uskraćivanja humanitarnog pristupa i napadima na humanitarne radnike i konvoje“.

- Samo u protekle 2 sedmice zabeležili smo 10 incidenata koji uključuju pucanje na konvoje, hapšenja osoblja UN-a, uključujući maltretiranje, skidanje, pretnje oružjem i odlaganja na kontrolnim punktovima, prisiljavajući konvoje da se kreću tokom mraka ili se zaustavljaju - poručio je Lazarini na platformi X.

On je takođe pozvao Hamas i druge oružane grupe da ne napadaju humanitarne prelaze, nakon što je Hamas ranije danas preuzeo odgovornost na prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze.

Foto: Tanjug/AP

U martovskom izveštaju koji podržavaju UN navodi se da je glad neminovna u severnoj Gazi i da bi mogla da se proširi Pojasom do jula.

Procenjuje se da od gladi pati 20 odsto Palestinaca u Gazi, kao i da je svako treće dete akutno neuhranjeno, a dve na svakih 10.000 osoba svakodnevno umire od gladi ili bolesti. Zvaničnici UN upozoravaju da, kada se glad zvanično proglasi, obično bude previše kasno da se pomogne pogođenom stanovništvu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da ovo međunarodno telo pokušava da zaustavi sprečivu glad u Pojasu Gaze. Od početka rata u Gazi, nakon napada Hamasa 7. oktobra, u Pojasu Gaze ubijeno je više od 34.000 Palestinaca.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD: Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)