FON DER LAJEN NAPALA AfD: Otarasite se propagande Kremlja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 04. 2024. u 22:25

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je oštro napala stranke krajnje desnice poput Alternative za Nemačku (AfD) koje se kandiduju za izbore za Evropski parlament, poručivši im da „očiste svoju kuću“ i da se otarase propagande Kremlja.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН НАПАЛА АфД: Отарасите се пропаганде Кремља

Foto Tanjug/AP

-Kada vidim šta su vaše kolege iz AfD-a, vodeći kandidati, uradili, oni su pod istragom da su u džepu ruskog predsednika Vladimira Putina, rekla je Fon der Lajen u debati sa nekoliko drugih kandidata o budućnosti EU.

Ona je odgovorila Andersu Vistisenu iz desničarske Danske narodne partije, aludirajući na prošlonedeljno hapšenje pomoćnika vodećeg kandidata AfD, Maksimilijana Kraha, pod optužbom za špijunažu.

U debati, Vistisen je optužio Fon der Lajen da je prikupila podršku Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije samo da bi prigrabila više moći.

-Ako pogledate izborni program (krajnje desnice), videćete da on odražava laži i propagandu Kremlja. Zato očistite svoju kuću pre nego što nas kritikujete, rekla je Fon der Lajen, prenosi Rojters.

Nacionalističke antiimigracione stranke planiraju da udruže snage nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Evropskoj uniji, želeći da stvore novi blok koji će uzdrmati EU, rekli su zvaničnici četiri grupe početkom aprila.

Ovaj potez pokazuje rastuće poverenje krajnje desničarskim i suverenističkim partijama da po prvi put od formiranja EU pre 60 godina mogu da osvoje dovoljno mesta u parlamentu da imaju glavnu reč u upravljanju kontinentom.

Pored AfD, konzervativna Finska partija i desničarska Danska narodna partija takođe su se obavezale da će podržati inicijativu.

Zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini, koji je na čelu desničarske Lige i bio je pokretačka snaga u ubeđivanju političara istomišljenika da odbace svoje prethodne podele pre junskih izbora za EU, rekao je da bi njegovi sadašnji saveznici u EU, uključujući Nacionalno okupljanje Marin Le Pen u Francuska, takođe učestvovali u inicijativi.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar