ERDOGAN, IPAK, PODRŽAO RUTEOVU KANDIDATURU: Holandski premijer sve bliži fotelji generalnog sekretara NATO-a

A. V. V.

29. 04. 2024. u 14:39

TURSKA će podržati kandidaturu odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea za generalnog sekretara NATO-a, izvestila je holandska novinska agencija ANP pozivajući se na zvaničnike Alijanse.

ЕРДОГАН, ИПАК, ПОДРЖАО РУТЕОВУ КАНДИДАТУРУ: Холандски премијер све ближи фотељи генералног секретара НАТО-а

Foto: Profimedia

Turska je bila jedna od četiri članice koje se nisu izjasnile o podršci za zamenika Jensa Stoltenberga.

Odluka dolazi tri dana nakon što je Rute otputovao u Tursku da traži podršku za svoju kandidaturu od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Zemlje koje su prethodno podržale Rutea uključuju SAD, Britaniju, Francusku i Nemačku. Lideri NATO sastaće se u Vašingtonu u julu kako bi odabrali novog generalnog sekretara, pošto Stoltenberg, posle 10 godina, napusti tu poziciju.

Aktuelni šef NATO-a Jens Stoltenberg, bivši norveški premijer koji je bio najviši civilni zvaničnik Alijanse od 2014. godine, bliži se kraju svog mandata. Njegov mandat je nekoliko puta produžen jer je vojni savez nastojao da zadrži stabilnu ruku na čelu nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022.

Zvaničnici i izaslanici NATO-a žele da se nominacija za Stoltenbergovog naslednika završi do kraja aprila, pre nego što počne ozbiljno takmičenje za najviše poslove u Evropskoj uniji oko izbora od 6. do 9. juna, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!