BRITANIJA ULAZI U RING: Takmičenje sa Rusijom i Kinom i pokušava da razvije svoje hipersonične krstareće rakete

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 04. 2024. u 20:21

BRITANIJA planira da opremi oružane snage domaćom hipersoničnom krstarećom raketom do kraja decenije, saznaje britanski "Telegraf".

БРИТАНИЈА УЛАЗИ У РИНГ: Такмичење са Русијом и Кином и покушава да развије своје хиперсоничне крстареће ракете

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vojni šefovi žele oružje koje može da dostigne brzinu veću od 5 maha, dok se vlada utrkuje da sustigne Kinu, Rusiju i SAD, objašnjava list.

Ministarstvo odbrane insistiralo je da se novo oružje dizajnira i proizvodi u potpunosti u Britaniji i smatra se da je postavilo rok do 2030. godine za njegovo uvođenje u upotrebu.

Premijer Riši Sunak je projekat identifikovao kao jednu od tačaka za planirano povećanje budžeta za odbranu od 75 milijardi funti u narednih šest godina.

Planovi su još uvek u ranoj fazi, a do sada nije doneta odluka o tome da li će raketa biti lansirana sa kopna, mora ili vazduha.

Jedna opcija je oružje koje moglo da se ugradi u lovce poput "tajfuna" ili F-35 i imalo bi manji domet i manju nosivost od većeg oružja lansiranog sa zemlje. Raketa bi takođe mogla da bude lansirana sa jednog od britanskih ratnih brodova.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)